изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 06:26 EEST
Правителството се отказа от национализацията?    
НовиниИма голяма вероятност национализирането на лични пенсии от професионалните фондове да не се случи, но окончателното решение ще бъде взето до утре от премиера Бойко Борисов. Това съобщиха представители на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване, след като сутринта се срещнаха с министър-председателя. От дружествата заявиха, че са спокойни, защото след представената от тях информация на премиера, няма да се приеме предложението за прехвърляне на сумите от фондовете в НОИ.

Утре правителството ще трябва да приеме промените в Кодекса за социално осигуряване. Според предложението, се предвижда от началото на 2011 г. вноските на работещите в първа и във втора категория труд да се трупат в новосъздаден солидарен фонд към НОИ "Ранно пенсиониране".

Нашето предложение е през следващите три години категорийните работници да получават две пенсии - една от държавата и една от фондовете, каза Даниела Петкова, главен изпълнителен директор на ПОД "Доверие", цитирана от БНР и БТА.
Категорийните работници не са съгласни да работят още три години, а ако на нас ни кажат сега да изплащаме пенсиите им, означава точно това, заяви тя.

По данни на асоциацията на пенсионните дружества, които по думите на Петкова се потвърждават и от данните на НОИ, в бюджета на НОИ има натрупан достатъчно ресурс за изплащане на пенсии на категорийните работници.
Имаме категорийни работници, които са осигурявани в пенсионните фондове, и те са внасяли вноски и в Държавното обществено осигуряване, тоест те имат право да получават по две пенсии, аргументира се Петкова.

По-рано днес експертите на МВФ препоръчаха да не се национализират личните партиди, а държавата да доплаща ранните пенсии на работниците от първа и втора категория, тъй като те са правили осигурителни вноски в НОИ и преди 2000 г., когато са основани професионалните фондове.

Междувременно с 14 гласа "за" и 6 "против" (на работодателите) Надзорният съвет на НОИ прие прокта за промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО). Това обяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов пред журналисти след заседанието на съвета, предаде БТА.

Данните на НОИ показват, че за последните 10 години са събрани 200 млн. лв. именно от трите процента осигурителни вноски за категорийните работници, които са оставали за НОИ, каза още Даниела Петкова. От професионалните фондове НОИ са получили за последните 10 години 100 млн. лв. също за изплащане на пенсии от индивидуалните сметки на хората. По данни на НОИ общо изплатените средства за пенсии на категорийни работници за последните 10 години са 300 млн. лв., което означава, че балансът на НОИ е нула, заключи шефът на ПОД "Доверие".

http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Правителството се отказа от национализацията? | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди