изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 17:09 EET
Цунами заличи села и уби над 100 души в Индонезия    
По светаНай-малко 113 души са загинали след цунами в Индонезия, a 502 са изчезнали, заяви депутат от островите Ментавай, цитиран от Франс прес.
Цунамито връхлетя отдалечените острови в западна Индонезия след земетресение край брега на Суматра, припомня Ройтерс, цитирана от БТА. Десет села, разположени на острови, са пометени от вълните.


Земетресението с магнитуд 7,5 бе регистрирано снощи на 78 км западно от южен Пагай, един от островите Ментавай. Епицентърът му се е намирал на 20 км под океанското дъно.

Повечето сгради в крайбрежното село Бету Монга са разрушени. "От всички 200 души, които живеят в селото, само 40 са открити. 160 се издирват", уточни представител на министерството на риболова. 80 процента от къщите в района са разрушени и има недостиг на храна.
Няма връзка с няколко кораба, намиращи се в района на бедствието в Тихия океан.

Триметрова вълна, генерирана от труса, се стоварила върху яхтата на австралийски сърфисти.
"Изхвърлихме зад борда всичко, което може да плава - сърфове, фендери - и скочихме във водата. За късмет всички имахме за какво да се хванем и вълните ни изхвърлиха в блатата на брега. Покатерихме се на възможно най-високите дървета и останахме там час и половина", разказа пред австралийска телевизия собственикът на яхтата Рик Халет.

Междувременно вулканът Мерапи започна да изригва, като изхвърля в атмосферата на височина до 1,5 км гореща пепел и скални отломки. Преди това той клокочел с часове. Най-малко 20 ранени са откарани за лечение.

Над 11 000 жители на районите по склоновете на вулкана са евакуирани. В района живеят общо около 19 000 души, но много мъже, повечето фермери се върнали по домовете си, за да се грижат за животни или посеви.

Вулканът Мерапи, висок 2914 метра, изригва средно веднъж на четири години, което го прави най-активния вулкан в Индонезия. Последното му изригване бе през юни 2006 г. При изригване от 1994 г. бяха убити 70 души. Най-смъртоносно е било изригването от 1930 г., което е взело 1300 жертви.

 


Сходни връзки

Цунами заличи села и уби над 100 души в Индонезия | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди