изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 05:38 EEST
25 000 кокошки е заклала смолянска птицеферма заради невъзможност да ги храни    
ЗемеделиеСмолян. Птицевъдите са готови на протести заради кризата, в която се намира браншът. Това каза пред радио „Фокус”-Смолян Димитър Бояджиев, собственик на единствената птицеферма в област Смолян, която е сред водещите в страната. Той коментира, че положението в сектора е критично, като редица ферми са заплашени от фалит. Заради загубите смолянският птицевъд е заколил 25 000 от старите си кокошки-носачки, за да може да изхранва младите.

По думите на Бояджиев, проблемът идва от високата цена на зърното, както и криенето му от страна на производителите, което още повече повишава храната за птиците на пазара. В същото време яйцата и птичите продукти остават на много ниски цени, което прави невъзможно покриването на разходите за производството. „Цената на фуража е два пъти по-висока от миналата година, а тази на яйцата е по-ниска от миналата година, обясни Бояджиев. Той прогнозира, че ако правителството не вземе мерки, птицевъдите ще излязат на протест. Димитър Бояджиев посочи, че единствено помощ от държавата може да спаси бранша, защото в тежко положение са дори най-големите ферми, които едва изхранват животните. По думите на Бояджиев не може да се говори за картелно споразумение сред зърнопроизводителите, защото подобно е положението в цяла Европа. В другите страни обаче има държавна помощ за птицевъдството, която спасява сектора и пази цените на яйцата и местото. Ако в момента се повиши цената на българското пиле и яйца, пазарът ще се залее с евтини продукти от съседните ни държави и по този начин отново ще настъпи криза. Бояджиев каза още, че за пръв път от 20 години този сезон е изключително слаб за пазара на птичи продукти. В момента почти няма търсене на яйца, като дори търговците не се интересуват от цената. „Няма търсене на нашия продукт. Кризата е тотална и страшна и се чудим какво да правим, отбеляза още Бояджиев. Той изтъкна, че дори птицевъдите да искат да премахнат животните си, няма как, защото место не се изкупува от фирмите –производители на кренвирши, които са основните клиенти. Те в момента също са в криза и изкупуват месото на безценица или въобще не го искат, защото също не могат да продават стоката си. „Кризата е тотална, като дори по времето на Андрей Луканов беше по-добре”, категоричен бе птицевъдът. Той бе категоричен, че секторът може да се спаси единствено с държавна помощ. Положението в Смолян е още по-тежко, защото заедно със скъпия фураж се добавят и огромни разходи за транспорт от равнината, което вдига още повече себестойността и разходите.
Здравко БЕШЕНДЖИЕВ
 
Птицевъдни ферми фалират, алармират от Съюза на птицевъдите в България
27 октомври 2010 | 15:37 | Агенция "Фокус"
 
София. Четири птицевъдни фирми са фалирали заради голямото увеличение на цената на фуражното зърно. Заради това от Съюза на птицевъдите в България изпратиха декларация до министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов с искане за спешна среща, на която да бъдат намерени решения на проблемите на бранша. Пред Агенция „Фокус” председателят на съюза проф. Борис Стоименов каза, че тази сутрин е бил в земеделското министерство и министър Найденов е обещал да приеме птицевъдите възможно най-скоро. Стоименов заяви, че в момента разходите за изхранването на птиците във фермите са много по-големи от приходите. Именно това е довело до фалита на птицевъдни ферми в Добрич, във Врачанско, в Дулово и в София.
Цените на фуражното зърно са прекалено високи, освен това птицевъдите са притеснени, че голяма част от зърното вече е изнесено и има опасност да се внесе зърно на още по-висока цена, отколкото в момента.
1 кг фуражна смеска за пилета бройлери струва 1 лв., а за кокошките носачки – 0,80 ст. за кг. Тези цени според Стоименов са близо два пъти по-високи от миналогодишните.
„Искаме среща с министъра, днес успях да се видя с него, обеща ми, че ще се видим и че тези въпроси ще бъдат поставени”, каза той.
Председателят на съюза постави още един сериозен проблем за бранша – вноса на големи количества птиче месо на много ниски цени почти символични (60-70 ст. до 1 лв. за кг), което според Стоименов не кореспондира на истината и вероятно се прилага някаква митническа измама, както и неначислен ДДС. Такова месо има у нас от Холандия, Франция, Англия и от Бразилия. На такава цена не може да се произвежда или продава, смята Стоименов. В същото време българските фирми изнасят месо от пилета бройлери на цени от над 3 лв. за кг, от патици – над 8 лв. за кг. Освен това периодично се внасят и яйца от Полша за консумация от фирми за преработка, а се предлагат на пазара на по-ниски цени от родните.
Заради проблемите, производствените цени на пилешкото и на яйцата са се повишили, което е довело и до недоволството на потребителите. „Мога да ви кажа, че търговците никога не губят. Основното повишение на цените идва от търговците и най-малко от производителите на яйца, ако изобщо печелят 1,5 - 2 ст. на яйце, ще бъдат изключително доволни и няма да се обаждат. Ако печелят по 30-40 ст. на кг пилешко – също никой няма да се обажда. Обаче това не е така. Основната печалба отива в търговците. Аз не искам обаче да ги наричам прекупвачи и т.н. Търговците си гонят интереса, при никакви обстоятелства те не губят, но при производителите нещата стоят по друг начин, още повече, че става дума за продукция, която не може да се съхранява дълго време. На фирмите им трябват ежедневно пари, за да купуват фураж и да хранят птиците”, коментира Стоименов. Кредитите, които ще отпуснат за птицевъдите от Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ), няма да помогнат на бранша, смята още Стоименов. Заради проблемите в бранша сред птицевъдите назрява настроение за протестни действия.
Галина ДИМОВА
 


Сходни връзки

25 000 кокошки е заклала смолянска птицеферма заради невъзможност да ги храни | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди