изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 08:13 EEST
Студенти от 4 висши училища излязоха на протест    
Образование
Студенти от Софийския университет, НАТФИЗ, Националната художествена академия и Музикалната академия излязоха днес на протест.
Те настояват за висше образование за 2011 г. да се отделят минимум 0, 8 на сто от БВП, а не както е предвидено 0, 48 на сто. В срок от три години за висше образование трябва да започне да се отделя 1,13 на сто от БВП, колкото е средният процент в ЕС, каза Ивайло Динев от СУ "Климент Охридски".



Протестното шествие започна в 10 часа от НДК, преминава по бул. "Витоша" до Министерския съвет, където протестиращите ще внесат декларация с искания. В нея студентите настояват за спешна финансова помощ за университетите, които са застрашените от преустановяване на учебните занятия през зимните месеци. Студентите искат и да участват във всички законодателни инициативи, свързани с висшето образование, както и в изработването на новия Закон за висшето образование.

Оттам студентите ще преминат по бул."Цар Освободител" до пл."Народно събрание" и до СУ без да се пречи на движението на пътните превозни средства и колите на масовия градски транспорт, съобщиха организаторите на протеста.

Преди седмица студенти от СУ протестираха заради орязания бюджет на висшето училище. По-късно премиерът Бойко Борисов обеща да не допусне висшето училище да излезе в "дървена ваканция" и ще осигури пари за парното. Днес обаче стана ясно, че младежите са разединени.
"Студентският съвет на СУ се разграничава от днешните протести", заяви Христо Севов - главен секретар на Студентския съвет в СУ, цитиран от "Фокус".
По думите му организаторите са сменяли исканията си няколкократно, което заблуждава хората. Тази седмица представители на Студентския съвет са провели анкета сред колегите си. Според резултатите, студентското мнение е разединено – голяма част искат да протестират, но една част от тях искат да протестират заедно с ръководството на университета срещу правителството, а другата, по-голяма част, настояват да протестират както срещу управляващите, така и срещу университетското ръководство.


Заради протестите се въвеждат следните ограничения - до 13.00 ч. се забраняват престоят и паркирането на превозни средства на площад "Народно събрание", а от 11.00 до 13.00 ч. - влизането в двете посоки по ул."Цар Шишман" между ул."Аксаков" и пл."Народно събрание", както и по бул."Цар Освободител" между бул."В. Левски" и ул. "Г.С.Раковски" - само при необходимост и по преценка на "Пътна полиция-КАТ".
Закриват се паркинг "Синя зона" и "служебен абонамент" на пл. "Народно събрание".  http://dnes.dir.bg/
 


Сходни връзки

Студенти от 4 висши училища излязоха на протест | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди