изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 15:16 EEST
Турски експерт: "Атака" връща България в миналия век    
По светаТурското малцинство в България никога не е било сепаратистки настроено. От друга страна, с политиката си "Атака" иска да върне страната обратно в 80-те години, коментира турската политоложка проф. Биргюл Демирташ-Джошкун, цитирана от "Дойче веле". Терористичните атаки от 11 септември и световната икономическа криза подхранват националистическите настроения в цяла Европа. България не прави изключение, казва проф. Биргюл Демирташ-Джошкун от университета Башкент в турската столица Анкара и пояснява:



"С идеите си българската партия "Атака" на Волен Сидеров връща страната десетилетия назад в развитието й – обратно в 80-те години."

Проф. Демирташ-Джошкун се занимава с анализи на балканската политика и отношенията на Турция със страните от региона, включително с България.

Тя припомня, че 80-те години са били период на сериозно изпитание пред българо-турските отношения. Този период е обаче преодолян, изтъква политоложката.

"Можем да наречем 80-те години "тъмното десетилетие" на българо-турските отношения, но след като всичко приключи, Турция беше готова да забрави случилото се тогава", казва проф. Демирташ-Джошкун, имайки предвид т.нар. възродителен процес.

"Българите с турски произход никога не са били сепаратисти. Те просто винаги са искали да упражняват своите културни и религиозни права", казва турската експертка и подчертава, че дори след преживяното през 80-те години повечето български турци са останали лоялни към България.

"Спомням си, че след като Движението за права и свободи влезе в българското правителство, един от българските министри от турски произход дойде в Турция. Той даде интервю за една турска телевизия, в което обаче говори на български език. Мисля, че това е много важен сигнал, който е доказателство за лоялността към България", казва проф. Демирташ-Джошкун.

Що се отнася до подписката в България и дискусията за референдум за турското членство в Европейския съюз, проф. Демирташ-Джошкун казва, че за Турция е важно само едно – официалната позиция на българското правителство.

"Турските политици са единодушни, че сегашното българско правителство подкрепя турския процес на евроинтеграция. Те са подчертавали това нееднократно и това е единствената важна за тях позиция", заключава политоложката. http://www.dnes.bg

 


Сходни връзки

Турски експерт: "Атака" връща България в миналия век | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди