изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 12:46 EEST
Д-р Антония Първанова настоява за повече права на пациентите при трансгранично здравно обслужване    
Европейски съюз28.10.2010г., Брюксел. Пациентите трябва да могат да получават необходимото медицинско лечение във всяка една европейска страна. Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните към Европейския парламент прие вчера, на второ четене препоръка по предложението за Директива за правата на пациентите при трансгранично здравно обслужване, която цели да изясни и разшири правата на пациентите, които търсят лечение в друга страна-членка.

 

След гласуването, д-р Антония Първанова, която бе съдокладчик, коментира: "С радост приветствам днешното гласуване, което е сигнал за силна подкрепа за една бъдеща система, която ще постави акцента върху нуждите на пациентите. Европейският парламент ще застане твърдо зад принципите на универсалност, достъп до висококачествена медицинска грижа, равенство и солидарност. Днешното гласуване трябва да бъде считано за важна стъпка след инициативата за правата на пациентите, която започнах още през 2007 г. Сега следва да преговаряме със Съвета на Европа и се надявам, че ще успеем да постигнем споразумение в полза на всички пациенти в Европа".

 

"Един от основните елементи от позицията на АЛДЕ, отразен в днешното гласуване, беше също така да се осигури адекватна кодификация на досегашните решения на Съда на Европейските общности, за да се избегне нова правна несигурност за пациентите и медицинските специалисти, докато в същото време се запази финансовата и организационна устойчивост на националните здравни системи", добави д-р Първанова.

 

Директивата създава механизми на ниво ЕС, така че пациентите да могат да получат същата медицинска грижа, на каквато имат право в собствената си страна-членка. Целта на Директивата не е да поощрява медицински туризъм, а да осигури мобилност, достъп, сигурност и качество в медицинските услуги, на базата на общите правила и принципи. 

 

 


Сходни връзки

Д-р Антония Първанова настоява за повече права на пациентите при трансгранично здравно обслужване | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди