изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 20:41 EEST
Студенти и преподаватели погребаха науката    
ОбразованиеСтуденти и техните преподаватели излязоха заедно на протест в София. С лозунг "Искаме да учим", протестиращите преминаха по главните столични улици и символично погребаха науката. В последния момент протестиращите се разединиха. Официалният представителен орган на студентите в Софийския университет - Студентският съвет, се разграничи от протеста. Мария Савкова обобщава случилото се.

Студенти и преподаватели от почти всички университети в София, включително и от Алма Матер, тръгнаха на поход срещу погребването на науката и младите хора на България. Обвиненията са, че се работи на парче, обещава се под масата и няма ясна стратегия.

Въпреки, че правителството вече обеща да осигури жизнено необходимите 24 млн. за оцеляването на българското образование, предвидените пари в бюджета ще стигнат за стипендиите само на част от студентите догодина. За първи път образованието е поставено на пето място по приоритет в бюджета.

"Ние самите вече се чувстваме много зле в университета. Преподавателите ни са демотивирани, чувстват се пренебрегнати. Освен това е много студено”, каза Кристина Синигерова - студент в СУ.

"Вероятно и на нас ще ни хвърлят някакви трохички, за да си платим парното, за да можем по някакъв начин да преживеем и тази зима, но за в бъдеще не е ясно какво ще се случва”, смята студентът в НАТФИЗ Михаил Петров.

Символично, шествието завърши пред паметника на Христо и Евлоги Георгиеви, дали пари за създаването на висше училище преди повече от век.

Студентските протести продължават. Следващият ще бъде в неделя.

http://www.btv.bg

 


Сходни връзки

Студенти и преподаватели погребаха науката | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди