изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 15:51 EEST
?1,1 млрд. през крив макарон    
ИкономикаЗнаете ли какво означават 1,1 млрд. евро за бизнеса в разгара на кризата, когато търсенето на свежи пари се е превърнало в задача на живот и смърт за мениджърите? Тези пари ги има, огромната сума от Европа е по програмата "Конкурентоспособност" и е за проекти, директно подпомагащи фирмите. За нашите компании обаче милиардът се оказва като изкушение зад стъкло - гледат го, искат го, но не могат да го получат.


До момента са стартирани няколко от мерките по програмата, за която икономическият министър Трайчо Трайков каза, че е сред приоритетите му. Но реално усвоените средства са капка в морето. Парите се бавят без обяснение, алармираха кандидати, подали документи още в началото на годината. Чиновници в икономическото министерство и Агенцията за насърчаване на малки и средни предприятия бавят оценките на проектите, оплакаха се както от фирмите, така и от консултантските компании.
Договорените пари по програмата към 30 септември 2010 г. са на стойност над 729 млн. лева. От тях 226 млн. лева са директно за фирмите по първите две оси - за иновационни дейности и за повишаване на ефективността на предприятията. Това са мерки с отворен срок за кандидатстване и по тях продължават да се набират проекти. Консултанти обаче се оплакаха пред "Стандарт", че имат подадени проекти още в края на 2009 и началото на 2010 г., по които и досега няма готови оценки. Питахме в министерството кога да очакваме отговори - вдигат рамене, обясниха потърпевшите.
В същото време от министерството твърдят, че бият рекорди с изплащането на средства. Към 26 октомври 2010 г. изплатената безвъзмездна помощ е за 430 млн. лева, което е 58% от договорените средства. Само по втората ос - повишаване ефективността на предприятията и развитие на благоприятна бизнес среда, са извършени окончателни плащания към 70 фирми - бенефициенти, като усвояването при по-голямата част от  тях е над 90 на сто, обясниха за "Стандарт" от ведомството на Трайчо Трайков.
Според официалната статистика за усвояването на структурните фондове изпълнението на програма "Конкурентоспособност" е над 18% към 30 септември 2010 г. Само 3-4 месеца по-рано обаче изпълнението е едва 1,4 на сто. Затова повечето предприятия си обясняват 18-те процента като печатна грешка. Може би са объркали мястото на десетичната запетая, като са написали 18 вместо 1,8%, шегуват се хора, които вече губят надежда, че ще получат пари. Те са категорични, че плащания към бенефициенти няма. Проектите се бавят, защото чиновниците, които ги обработват, са малко. Освен това заложените критерии в изискванията за търговете са или много детайлни и трудно могат да бъдат изпълнени на 100%. Или пък са твърде общи и предполагат различни тълкувания, които чиновниците се страхуват да правят.
Самите служители на дирекцията "Европейски фондове за конкурентоспособност" в МИЕТ отчитат тези 18,92%, което е 317 пъти повече, отнесено към 30 септември 2009 г. Всъщност обаче постъпилите пари са по т. нар. Инициатива JEREMIE - "Финансови ресурси за развитие на предприятията". По нея се предвижда да бъдат създадени фондове за рисково инвестиране в малки предприятия. Тепърва обаче ще се избират мениджъри на фонда и реално по тази мярка пари, постъпили у фирмите ни, скоро няма да има. Конкурсът тече от 3 септември, а до 2 ноември е крайният срок за заявяване на интерес за фонд или фондове за рисков капитал. До края на 2010 г. предстои да бъдат обявени покани за заявяване на интерес по финансови инструменти, гаранции, покриващи загуби на портфейл от заеми с бюджет от 74 млн. евро, фондове, инвестиращи в компании в етап на растеж с бюджет от 30 млн. евро и интензитет на финансиране от 50% и мецанин фондове с бюджет от 30 млн. евро и интензитет на финансиране от 50%. Те ще заработят най-рано догодина.
Невена Мирчева

http://paper.standartnews.com

 


Сходни връзки

?1,1 млрд. през крив макарон | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди