изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 02:37 EEST
Приключи преборяването в Руската Федерация    
НовиниОт 14  до 25 октомври в Руската Федерация се проведе преброяване на населението. За пръв път от 1926 година насам е възможно самоопределянето като българин или българка.

v.bg

  След като Червената Армия смазва обявилата независимост република Идел-Урал, болшевишката власт с указ заличава българската националност в границите на СССР от Списъка на Народите и преименува волжските българи в „татари". Съветската репресивна система се заема с методично създаване на „тарарска" индентичност (опит заимстван 25 години по-късно от Югославия).

  В днешно време брутални преки лични репресии като че няма или поне самоопределящите се като българи не се озовават бързо в Сибир. На лице е все още случайна или не остатъчна и модерна пропаганда, но общностите на волжките българи успяват да извоюват съвсем мирно и цивилизовано все повече свобода и демокрация.

  Все пак трябва да помним че вековете на репресии от монголо-татарското нашествие насам са оставили дълбоки белези. Според Р.Гарифуллина от Казанския Психологически Център около 89% от гражданите на Татарстан страдат от комплекси или се притесняват от натрапената си индентичност (макар едва половината да признават че в накакъв момет да са били пряко дискриминирани или унизявани).

  Резултатите от преброяването ще са доста интересни. Пoследният път когато са имали възможност (през 1926) като българи са се самоопределили около милион и половина. Предполага се че днес общо са около 7 милиона основно в Татарстан, Чувашия и Башкирия, но също и в Самарска област, Казакстан и други места. Разбира се би било наивно да очакваме след десетилетия забрани и манипулации да са толкова и в преброяването. Все пак възможността да се самоопределят като българи е стъпка в много положителна посока. http://podkrepa.net

 


Сходни връзки

Приключи преборяването в Руската Федерация | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Приключи преборяването в Руската Федерация
Автор: Anonymous да 2010-10-31 @ 10:02 EET
Не бива да се правят механични паралели между нас, балканските българите и булгарите от Поволжието. Разликата в името е една буква, но етногенезата ни е различна. Както и културата, езика и религията! За разлика от бесарабските българи, чиято прародина е България..... Ще видим какви са резултатите от преброяването и на тази база можем да си сътрудничим?....
Приключи преборяването в Руската Федерация
Автор: Anonymous да 2010-10-31 @ 10:19 EET
Няма време за сътрудничество, а и пак някой ще "усвои" милиони по проекти. Дайте паспорт на всеки, който има съзнанието на българин и работи за България. Българи от цял свят, обединявайте се!!!!!!

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди