изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 16:50 EET
Камикадзе се самовзриви в центъра на Истанбул    
По света Камикадзе се самовзриви в центъра на Истанбул днес. При нападението са били ранени 6 цивилни и 9 полицаи, тоест общо 15 души. Новината съобщи началникът на полицията на Истанбул Хюсейн Чапкън, цитиран от Франс прес. "Мислим, че става дума за самоубийствен атентат", заяви Чапкън. Той посочи, че двама от ранените са в тежко състояние, без да уточнява дали става дума за полицаи или за минувачи.

Началникът на полицията не уточни и дали камикадзето, което по думите му е мъж, е загинал в атентата, предаде БТА. Турски телевизии обаче показаха кадри, на които се вижда как полицаи покриват безжизнено тяло на земята. Според агенция ДПА тялото на нападателя е било на части сред взрива, които полицаите са покрили. Агенцията се позовава на турски телевизии.

Експлозията стана по-рано днес на площад Таксим, който е в едноименния истанбулски квартал, в европейската част на града. Районът е невралгичен център на мегаполиса и е посещаван от десетки хиляди хора на ден.

По-рано днес беше съобщено, че мишена на нападението е била полицейско превозно средство и че експлозията е станала до място, на което се събират полицаи от силите за борба с размириците. ДПА уточнява, че става дума за полицейски автобус. Руската агенция ИТАР-ТАСС пък съобщава, че според турски следователи камикадзето не е бил мъж, а жена, взривила се, след като се приближила до автобуса. Други агенции не потвърждават тази информация.

Районът на взрива е отцепен. Отцепена е и съседна пешеходна улица, предаде Франс прес. Засега началникът на полицията в Истанбул не уточни върху кого падат подозренията за атентата.

Кюрдските бунтовници от Кюрдската работническа партия (ПКК), както и крайнолеви групировки в миналото извършиха бомбени нападения в Истанбул - град с население от 12 милиона души.

В района на площад Таксим има ресторанти, магазини и хотели. Площадът е туристическа атракция, припомня Ройтерс. На него се намира и Монументът на Републиката, построен през 1928 г. в чест на създаването на Турската Република. Ройтерс припомня, че през 2003 г. при серия от бомбени атентати в Истанбул загинаха 57 души и бяха ранени стотици. Те бяха дело на "Ал Каида". http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Камикадзе се самовзриви в центъра на Истанбул | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди