изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 18:10 EEST
Болници и джипита без пари за Коледа    
ЗдравеНа Коледа и Нова година болниците и джипитата пак ще останат без пари, както се случи миналата година, съобщи в неделя пред “Труд” д-р Георги Ставракев, зам.-шеф на Българския лекарски съюз. Това означава, че болните българи ще трябва да вадят от джоба си за изследвания и лечение. Както често се случваше и през лятото, защото здравната каса не плащаше с месеци на лечебните заведения. Лошата прогноза за Коледа изскача от разчетите на средствата на касата до края на годината, обясни докторът. Порочната практика тръгна през 2009-а.

Тогава през декември НЗОК не преведе парите за извършената дейност през ноември. А от бюджета за следващата година покриха само парите за декември, каза д-р Ставракев.

Зам.-шефът на лекарския съюз бе категоричен, че е крайно време здравната каса да изпълнява законите и да се издължава навреме. А за забавянията да се плащат лихви, както се предвижда в рамковия договор.

“Как да се очаква коректност, като коректна не е дори самата държава. Одитният доклад на Сметната палата за м. г. показва, че тя е превела дължимите суми за хората, които осигурява (деца, пенсионери, чиновници и др.), на два транша - на 28 май и на 12 август м. г. А по закон това трябва да се случва най-късно на 10-о число на следващия месец спрямо дължимия”, изброи д-р Ставракев. Лошите перспективи, които се очертават за системата, водели със сигурност до масови недоволства в най-близко бъдеще.

Най-вероятно за здравеопазване догодина ще се отделят около 2,9 млрд. лв., а не 3 млрд. и 5 млн. както се предвиждаше, добави д-р Ставракев. http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Болници и джипита без пари за Коледа | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди