изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 17:00 EET
ИЛИЯНА ЙОТОВА ПРЕДСТАВИ КИРИЛИЦАТА В СЪРЦЕТО НА ЕВРОПА    
Новини
Българските евродепутати от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите организираха в Европейския парламент честване на Деня на будителите. Идеята да се представи българската духовност в столицата на Европа бе на евродепутат Илияна Йотова. Пред многобройната аудитория бяха прожестирани уникални фотоси на български ръкописи от 18 и 19 век, представени от ръководството на Национална библиотека "Св. Св. Кирил и Методий".


Първоначалното намерение бе гостите да видят ръкописите чрез картини. За съжаление тази добра идея до голяма степен бе осуетена по вина на летище София, които "изпратиха" изложбата вместо в Брюксел, в Будапеща. Никаква помощ и съдействие не бе оказана нито от ръководството на летището, нито от представителите на "България еър" картините да пристигнат на време в Европарламента. В крайна сметка евродепутатът и представители на библиотеката намериха вариант да излязат от тежката ситуация като представиха ръкописите чрез видеопрожекция, която също впечатли гостите на събитието.
“Признавам, че ми беше много трудно да преведем какво означава точно будители и да намерим тази думичка в другите европейски езици. Нашите опити се оказаха напразни. Нито помощта на Британика, нито помощта на Ларус ни помогнаха в този момент. Даже ни най-малката прилика не можахме да намерим в тези две големи книги. Това е защото тази дума символизира силата на българския дух и защото отразява онази специфика на българската история, която познаваме ние добре, а надявам се да познават оттук нататък и нашите европейски колеги”, заяви евродепутат Илияна Йотова. Тя посочи, че този празник е посветен на всички онези будни българи, които в една история повече от 13 века със силата на словото, със силата на духа са успели да преведат нацията през периоди на упадък и през периоди на възраждане и духовен ренесанс. Една идея, която преминала през битката за независима църква, през битката за независима литература и култура с революционните битки пред българското просвещение.
“Днес България има онова място в Европейския съюз, което й се полага. Днес нашата кирилица, наша азбука и нашия български език са сред официалните езици в Европа. Днес ние честваме всички онези, които посветиха живота си да пребъде българския дух”, заяви още Йотова и изказа едно голямо благодаря към всички техни последователи - на учителите в българските училища, на преподавателите в българските университети, на хората на словото, на хората на науката.
На празника присъстваха всички български евродепутати от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите, както евродепутати от ГЕРБ.
Организаторите впечатлиха колегите си от европейските институции и мисии в Брюксел с богата фолклорна програма, както и с традиционни български мезета и вина.

Руслан ЙОРДАНОВ

Пратеник на НДТ в Брюксел



 


Сходни връзки

ИЛИЯНА ЙОТОВА ПРЕДСТАВИ КИРИЛИЦАТА В СЪРЦЕТО НА ЕВРОПА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди