изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 17:35 EET
Дянков и Игнатов си оспорват приза ”Тиква на годината”    
НовиниВ Деня на народните будители с викове „тикви” студентите се опитаха да събудят „мозъчна дейност в тикви”, извършвайки научен експеримент пред Народното събрание.

Според младежите един ден в годината тиквите не спят – дали в Деня на народните будители, дали в Деня на Хелоуин. Те направиха номинации за "Тиква на годината", съобщи "Фокус". Стотици студенти се събраха на протеста срещу липсата на пари за образованието.

Първата номинация бе министър Сергей Игнатов, втора номинация - министър Симеон Дянков. Номинациите студентите посрещнаха с викове „Оставка” . Стилиян Георгиев и Христо Лафчиев от сдружение „Когито” присъдиха диплома за антибудител на годината на финансовия министър, а втората награда за „приспивател на републиката” бе връчена на министъра на образованието.
Младите учени заявиха, че той я печели, защото с реформите си приспивал учените.

След техните реформи нас ни налегна дълбок сън, дори Конституционният съд му върна реформите, посочиха студентите. Трябва да направим всичко по силите си да събудим държавните глави, да решим дълготрайно проблемите си, но положението е много заспало. Надяваме се, че будните ще успеят да събудят заспалите. Опитват се без пари да ни карат да правим реформи, първо трябва да ни финансират и тогава, допълниха те.

Протестиращите млади хора скандираха „Убийци на култура”. Те посочиха, че сега ги приспивали с някакви 11 млн. лв., които образователният министър щял да разпределя, а лятото бюджетите на университетите са били орязани с 60 млн. лв.

Същевременно ректорът на СУ проф. Иван Илчев заяви, че на висшето училище са му необходими минимум 50 процента увеличение на държавната субсидия, за да може да се постигне някакво приемливо ниво на обучение. Проф. Илчев определи днешния протест "като интелектуален и академичен", но добави, че СУ разполага с огромен ресурс в лицето на стотиците хиляди възпитаници на Алма матер, на които им е скъпа идеята за "българския храм на науката и образованието". dir.bg

 


Сходни връзки

Дянков и Игнатов си оспорват приза ”Тиква на годината” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.42 секунди