изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 18:14 EEST
Данък сгради ще е двоен за жилище в центъра    
Новини Прогресивна скала за данъка върху недвижимите имоти са набелязали от Министерството на финансите. Така имотите в центъра на града ще имат двойно по-висок данък. Това предвижда последният вариант за промени в Закона за местните данъци и такси, който се съгласува със сдружението на общините, съобщиха вестниците "Стандарт" и "Дневник".

Последната лансирана идея е с колкото процента един апартамент е по-скъп от средната данъчна оценка на жилищата в една община, с толкова да скочи и данък сгради за имота. Така, ако един апартамент има данъчна оценка с 5% по-висока от средната за общината, и данъкът за него ще е с 5% добавка към обичайния данък, като не е заложен таван, над който надбавката да не нараства.

По-големите градове в страната са разделени на зони и данъчната оценка на жилищата в центъра е доста по-висока от тази за имотите в крайните квартали. На пет зони например са разделени градовете София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Благоевград, Велико Търново, Кърджали, Перник, Плевен, Русе, Сливен, Хасково, Шумен, Банско, Несебър и Созопол.

За София например средната данъчна оценка за жилище от 70 кв. м в Студентски град, който се води трета зона е 53 126 лв. Ако същият апартамент обаче се намира в центъра на София, оценката му скача на 78 680 лв. или точно с 48,1% отгоре. Така автоматично за жилището в центъра ще трябва да се плати данък "лукс" с 48% повече.

В момента данък сгради за имотите в София е 1,875 на хиляда от данъчната им оценка. Така за жилището в квартал Студентски град данъкът е 100 лв., а за същия апартамент в центъра на града е 148 лв., като и в момента за по-скъпите имоти се плаща повече. Но догодина данъкът за жилището в Студентски град няма да се промени, а за това в центъра ще скочи с още 48% и от 148 лв. ще стане 218 лв.

Според антикризисния план на правителството, одобрен през пролетта, т. нар данък "Лукс"  трябваше да е за имоти на стойност над 300 000 лв. Данъкът не бе въведен тази година, както се предвиждаше, поради юридически пречки (невъзможност да се повишават данъци в средата на годината.)

http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Данък сгради ще е двоен за жилище в центъра | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди