изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 22:09 EEST
Задава се бъркотия с тежките професии    
НовиниГоляма каша се задава с ранното пенсиониране на работещите тежък труд, става ясно от подготвените промени в социалния кодекс. За тях срокът на пенсиониране през НОИ се удължава до 31 декември 2014 г., както искаха синдикатите, но при доста объркани условия. В КСО е предвидено от професионалните фондове да прехвърлят до 31 март 2011 г. в НОИ средствата от индивидуалните партиди на жените, родени от 1 януари 1955 г. до 31 декември 1959 г., включително и на мъжете, родени от 1 януари 1952 г. до 31 декември 1959 г. Това е контингентът, който би трябвало да изпълни условията за ранни пенсии до края на 2014 г. и да се пенсионира през НОИ.

Разликата със сега действащата разпоредба е, че в осигурителния институт парите за всички потенциални пенсионери ще влязат накуп, вместо партидите им да се прехвърлят поединично, чак когато решат да се пенсионират.

Целта на промяната беше на принципа на солидарността с допълнителните пари НОИ да финансира новоотпуснатите ранни пенсии на хората, които ще изпълнят условията в следващите 4 години.

На практика обаче това няма да стане, тъй като промените предвиждат още осигурителният институт да изплаща еднократно и натрупани средства по лични партиди, ако човек реши да не използва правото си на ранно пенсиониране. В този случай НОИ трябва да му изплати накуп парите от прехвърлената партида и натрупаните междувременно вноски. За целта трябва да заделя всяка година прогнозен бюджет за изплащане на тези пари, който не е ясно откъде ще дойде.

Освен това се дава право през НОИ до края на 2014 г. да се пенсионират и родените преди и след датата 1952 г. и след 1959 г., ако изпълнят условията, като техните партиди от професионалните фондове ще се прехвърлят в момента, в който решат да го направят. Това са правилата и в момента.

На общ консултативен съвет двата синдиката - КНСБ и КТ "Подкрепа", признават, че решението за ранното пенсиониране не е дългосрочно и проблемът остава сложен.

Затъмнение

Друг проблем на бюджета на НОИ е, че все още от професионалните фондове не са представили точни разчети за какви хора и средства става дума. По първоначални данни в осигурителния институт щели да влязат към 100 млн. лв., но сумата странно съвпада със свободните средства, които от фондовете могат да прехвърлят, без да развалят инвестиции. http://www.pariteni.bg

 


Сходни връзки

Задава се бъркотия с тежките професии | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди