изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 15:45 EEST
Лекарите: Нашето спасение е на летището, а болните?    
Здраве

“Лекарите намират спасение от здравната система на Терминал 1 и 2 на летището, но всички български пациенти не могат да си хванат куфарите и да се изнесат.” Това заяви главният секретар на Българския лекарски съюз д-р Димитър Ленков на вчерашния протест на белите престилки в столицата.



Около 250 лекари, медсестри, акушерки, лаборантки и санитари от столичните болници Александровска, “Св. Иван Рилски”, “Майчин дом”, “Царица Йоанна” и “Пирогов” напуснаха кабинетите си за час. За да изразят недоволството си от водената здравна политика. Те поискаха касата и министерството на д-р Стефан Константинов да платят всички дължими суми на болниците и личните лекари до края на годината. А за догодина да се осигурят повече пари за системата. Д-р Ленков напомни, че само за потребителски такси държавата дължи на джипитата над 13 млн. лева.

“Не ни превръщайте в бакали, които да броят: “Един болен, двама болни, делегиран бюджет, този пациент е по делегиран бюджет, този е извън него”, викаха лекарите. Те бяха подкрепени от синдикатите КНСБ и КТ “Подкрепа”, от Асоциацията на вносителите и производителите на медицински изделия и консумативи.

“Ако за здравеопазване догодина се дадат 2,9 млрд. лв., то положението ще е като в момента. И няма да има пари за реформи. А пицата за системата, както Симеон Дянков се изразява, ще е още по-постна”, категоричен бе д-р Ленков.

Протестиращите носеха знамена на синдикалните организации, а на плакати пишеше: “Здравето не е мандат”, “Болен здраве(опазване) носи”. Докторите пак напомниха, че за подслушване догодина ще се дадат 100 млн. лв., а няма да има достатъчно средства за спасението на болните българи. В края на протеста д-р Светослав Сардовски от “Пирогов” поздрави всички, които са дошли на протеста и не са се изплашили.

“Аз наистина не съм наясно и никой не се е обърнал към мен да ми каже какви са конкретните искания на лекарите”, каза пред агенция “Фокус” вчера здравният министър д-р Стефан Константинов. И добави: “Това, което разбирам от медиите като искания, е, че те се менят непрекъснато. Сега чувам, че заплатите били ниски, трябвало да се вдигнат. Окей, аз това го знам. Но до колко трябва да ги вдигнем, защо, по какви механизми, никой не е споделял с мен.”  http://www.trud.bg

 

 


Сходни връзки

Лекарите: Нашето спасение е на летището, а болните? | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди