изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 13:17 EEST
НЕСТАНДАРТНА СОЛ ОТКРИ РИОКОЗ ПРИ ПРОВЕРКА    
ЗдравеПовишено съдържание на калиев йодат констатираха служители на РИОКОЗ в Добрич в две изследвани проби на трапезна сол, съобщиха от здравната инспекция.


Констатациите са направени след проверки, които се осъществяват ПО Програмата за предприемане на мерки за предотвратяване и елиминиране на йоддефицитните заболявания на населението. В двете проби количеството калиев йодат е 62.00 мг/ кг при норма от 28 до 55 мг/ кг. Изпратено е писмо до РИОКОЗ, на чиято територия е предприятието–производител на нестандартната трапезна сол, за предприемане на мерки. Общо 37 проби трапезна сол са изследвани от специалистите през деветмесечието на настоящата година. От тях 4 са българско производство и с произход от Eвропейския съюз, 33 са внос - предимно от Украйна, Египет и Тунис.
Във връзка с планирана тематична проверка за съдържание на оцветители в храни са изследвани 5 проби - 2 на оцет от местни производители и 3 на доматени концентрати. При тях не са констатирани несъответствия. По постъпил сигнал е изследвана една проба бутилирана трапезна вода по микробиологични показатели, която е стандартна и отговаря на изискванията на Наредбата за бутилираните минерални, изворни и трапезни води.
Освен планираните по държавен здравен контрол проби храни от неживотински произход са извършени изследвания на 64 проби храни с 319 анализа по заявки на клиенти. Анализирани са растителни мазнини, хляб, хлебни закуски, захарни изделия, макарони и други продукти от местно производство. При пет проби са установени несъответствия. Две проби хляб са с повишено съдържание на готварска сол, една закуска е с понижено съдържание на сухо вещество и повишено съдържание на сол и мазнини, а в 2 проби бутилирана трапезна вода е изолиран Псевдомонас аеругиноза. НДТ
 


Сходни връзки

НЕСТАНДАРТНА СОЛ ОТКРИ РИОКОЗ ПРИ ПРОВЕРКА | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
НЕСТАНДАРТНА СОЛ ОТКРИ РИОКОЗ ПРИ ПРОВЕРКА
Автор: Anonymous да 2010-11-04 @ 13:27 EET
Има ли смисъл да цитирате само тези данни? Обявете фирмите производители на упоменатите продукти и стоки, за да бъдете още по-полезни на читателите си! Ако пък нямате достъп до имената на фирмите, просто пояснете!

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди