изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 19:13 EEST
Андрей Райчев: АБВ не е БСП +    
Коментари Не мисля, че Първанов прави БСП плюс. Не допускам това, познавайки го като политик. Това каза социологът Андрей Райчев в специално интервю за БГНЕС.

Уточнявайки, че сериозният коментар за проекта на президента Георги Първанов може да бъде само след 11 ноември, Андрей Райчев смята, че това е сериозен проект, зад който стои един човек с "огромен опит и сила и изключва просто да е нещо несъществено". Според Райчев, проектът на президента е естествен съюзник на БСП. "Това, което до момента знаем за проекта е, че той е ориентиран към президентските и кметските избори", каза Андрей Райчев. Той мисли, че този проект ще акцентира върху кметския вот, т.е вероятно на различни места ще се явяват различни политически конфигурации. "Не ми се вярва той въобще да се разполага по оста ляво – дясно, а по-скоро е персонално", казва още той. Този проект ще разчита на отделни личности по места и няма да се коалира типово. Според Райчев, ако АБВ се конкурира с БСП, то това ще е там, където се разминават в оценката кой е по-подходящ кандидат за кмет. "На места, където оценките на БСП и АБВ не съвпадат за кмет, но там където съвпадат те ще бъдат съюзници, т.е. виждате, че ще един изключително сложен и нееднозначен отговор на въпроса. Същото ще бъде и по места. Предполагам, че на повечето места ще съвпада, но не съм сигурен може и да се стигне до 50 на 50 – съвпадение – несъвпадение", каза Райчев.

Според социолога за президентските избори обаче ще има пълно съвпадение. По думите му това въобще не е някаква централна коалиция. "Ако не е БСП+, а не е според мене, то просто ще прави различни коалиции на различни места и в същото време ще бъде максимално ефективни и ще впрегне това в президентските избори", каза Райчев. Той определи като "естествено ясно", че с ГЕРБ никъде няма да се коалират, както и със сините, в повечето време, освен по изключение. "И на кметските избори се случват чудеса", каза експертът. Андрей Райчев обаче не мисли, че ДПС ще се коалира с когото и да е било в тези избори. "Партията в момента изпитва вътрешно напрежение има и неясното по отношенията с Турция. Ахмед Доган наскоро смени и цялото ръководство на партията", напомни Райчев. Според него по тази причина вероятно ДПС на тези избори като един от много малкото пъти в историята си ще издигнат свой кандидат за президент, за да консолидира партията. "На мен ми струва, че движението ще решава повече вътрешнопартийния въпрос и чак на втория тур на президентските избори цената му ще удари тавана, разбира се зависи от резултатите, защото знаете без турците в България не се става президент", каза Андрей Рачев.

Той не е съгласен с мненията, че проектът на президента ще разцепи БСП "Борисов и Костов ще говорят всякакви неща - естествено, че те ще говорят против него, не може ЦСКА като играят срещу Левски и левскарите да викат "ей голям отбор е ЦСКА" - това не е възможно просто по дефиниция", каза той. Социологът мисли, че разговорът за реформа у нас не е разговор как ще стане по-хубаво, а е разговор как да започнем да харчим по-малко пари. "От този разговор бягат и управляващите и опозицията, защото този разговор е неприятен за хората и предпочитат да представят нещата така: "ето тия не знаят да управляват, затова няма пари", а управляващите пък казват "ние даваме прекалено много, обаче предишните са откраднали, затова няма пари". Според Райчев обаче"светата истина е, че България никога не е харчила толкова много пари, колкото сега – никога, изобщо в историята си и трябва да харчи по-малко, ние трябва да слезем с няколко милиарда назад от всичко и за здравеопазване, и за полиция, и университет, и за училище, и така нататък". По думите му ведомствата у нас, пристискани от ограниченията в бюджета са се опитали да намалят разходите, но това не се е случило реално. "Ако се намалят бюджетите, трябва да се направи това, което Даниел Вълчев направи с училището – трябва решително да се съкрати, да се реформира, след което ще има достатъчно пари. Това нещо, което направихме с училището, това трябва да се направи във всички тия подсистеми. Училището е в този момент единствената реформирана бюджетна система. Трябва да се затвори всичко нежизнеспособно", каза Андрей Райчев. За пример даде състоянието на висшето образование.

"Държавата не може да има 37 университета. България не е толкова богата, за да има 37 университета – България трябва да има най – много 10 университета. Това на нищо не прилича", категоричен е анализаторът. Спорен него трябва да има и по-малко студенти, при това радикално по-малко. "Ние не можем да си позволим толкова студенти. Да не говорим, че качеството е отвратително и така нататък. Но България не е толкова богата да си позволи толкова студенти". Според него това се отнася и за болниците и за полицията.

"България не може да си позволи 60 000 полицаи, на всичкото отгоре те са и недоволни. И това ще продължи докато някой не излезе пред народа и не им каже: "А, сега момчета затегнете коланите!" и то не в смисъл на увеличение на цени или ще намалим пенсиите. А в по-друг смисъл – бюджетния разход няма да е за 37 университета, няма да е за 200 болници, няма да е за 60 000 полицаи и т. н., категоричен е Райчев. Според него през първата година от управлението на Бойко Борисов, медиите са били изключително благоприятно настроени към него, "което, струва ми, се схваща като естествено тяхно състояние, но тяхното естественост състояние е обратно - на една доста безпощадна, да не кажа безпринципна понякога опозиция". Според Андрей Райчев обаче в момента като цяло медиите започват да стават значително по-критични. /БГНЕС/ http://news.bgnes.com

 


Сходни връзки

Андрей Райчев: АБВ не е БСП + | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди