изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 16:51 EET
10-годишната майка не била с 13-годишния баща    
По светаРумънската ромка, майка на родилото преди дни 10-годишно момиче в Испания, не може да разбере защо радостно събитие като това да има внуче е шокирало обществеността в страната и се е превърнало в международна медийна сензация. За да защитят правото на личен живот и личните данни на детето майка, която възнамерява да остане с бебето си в Испания, испанските власти разкриха много малко подробности за случая.

Бабата обаче, идентифицирана само като Олимпия и на видима възраст около 30, бе по-разговорлива пред медиите и разкри, че бащата е 13-годишен ром, който още е в Румъния и вече "не ходи" с дъщеря й.

Тъй като младото семейство било разделено, самотната майка смятала да остане в страната, където пристигнала само няколко седмици преди да роди. Тя и бебето са добре.

Бабата споделя още пред журналистите, че не разбира огромното внимание към тях, тъй като по ромски обичай момичетата се женят съвсем млади - въпреки че по закон в Румъния това е забранено.

Засега тя, 10-годишната й дъщеря и нейното бебе живеят заедно, докато испанските власти решават дали са в състояние да се грижат за детето
Междувременно, историята се радва на огромно внимание в Испания и се коментира усилено в интернет. Барселонският в. "Ла Гуардия", например, посвети цели две страници на нея.

В родината на ромската фамилия обаче тя почти не бе съобщена - там медиите малко на заден план отразиха само реакциите в Испания.

Водещият испански всекидневник "Ел Паис" и други медии цитираха прокурори, които смятат да разследват дали родителите на младата родилка могат да бъдат обвинени в неизпълнение на задълженията си, ако се окаже, че 10-годишната не е регистрирана да ходи на училище и не е била водена на лекарски консултации през последните месеци от бременността си.

Според испанския омбудсман Мария Луиза Кава Делано случаят е "шокиращ".

В испанския закон сексуалният контакт по взаимно съгласие с лице под 13 години си е на практика изнасилване, сексуален тормоз.

Представител на правосъдното министерство обаче е признал, че случаят е сложен, тъй като бащата не е в страната и също е непълнолетен. Не е ясно дали срещу него могат да бъдат повдигнати обвнинения.

Според румънските закони момичетата могат да се женят на 16 години със съгласието на родителите си и по свое желание след 18-годишна възраст.

"Уредените" бракове между ромските тийнейджъри и дори деца обаче са нещо обичайно за общността, която е 1,5 млн. от 22-милионното население на Румъния.

АФП припомня, че през 2003 г. международната общност бе шокирана, след като специалният пратеник на ЕС в Румъния баронеса Емма Никълсън настоя 12-годишна ромка и 15-годишният и съпруг да се разделят и да прекратят всякакви интимни контакти, докато не достигнат законна за брак възраст. Двойката действително се раздели. http://www.vesti.bg
 


Сходни връзки

10-годишната майка не била с 13-годишния баща | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди