изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 19:43 EEST
Кои са най-добрите места за живеене    
Любопитно Норвегия остава най-доброто място за живеене в света, докато Зимбабве, засегната от икономическата криза и разпространението на СПИН, е най-малко привлекателната страна за живеене. Това сочи публикуваната годишна класация на Програмата на ООН за развитието (ПРООН), цитирана от Ройтерс, предаде БТА. България е на 58-о място от 169 страни в класацията. Миналата година страната ни е била на 61-о място в световния индекс на човешкото развитие. Класацията се прави за 20-а поредна година, като се взема предвид т.нар. индекс на човешкото развитие, който отчита индивидуалния икономически просперитет, равнището на образование и продължителността на живот.

ПРООН класира на предните места Норвегия, Австралия и Нова Зеландия, а Нигер, който беше на последно място миналата година, заедно с Демократична република Конго и Зимбабве са в дъното на класацията.

Япония е страната с най-голяма продължителност на живот - 83,6 години, докато в Афганистан е продължителност на живот едва 44,6 години.
В България този показател според доклада е 73,7 години.

Лихтенщайн е страната с най-голям годишен доход на глава от населението - 81 011 долара, което е  с 460 пъти повече от класиралото се на последно място Зимбабве, където годишният доход на глава от населението е 176 долара.

Значителните промени спрямо миналогодишния доклад са, че САЩ са се качили в класацията от 13-о място на 4-о, а Исландия, която бе сериозно засегната от глобалната финансова криза, е паднала от 3-о на 17-о място.

Представители на ПРООН уточниха, че заради промени в метода на изчисление тази година данните не са изцяло съпоставими.
Заради трудности с получаването на необходимите данни от някои страни само 169 от общо 192 държави членки на ООН са класирани. Сред отсъстващите е Северна Корея.

Тазгодишният доклад насочва вниманието си върху дълготрайните тенденции, като оценява развитието в 135 страни от 1970 година досега.

Според доклада само три страни имат по-нисък индекс на човешкото развитие спрямо 1970 година. Това са Конго, който е раздиран от конфликти от 90-те години, Замбия,  засегната от спада на цената на медта, която изнася, и Зимбабве, където инфлацията достигна 500 милиарда процента преди 2 години.

Страната, която е напреднала най-много през изминалите 40 години, е Оман заради големия напредък в областта на здравеопазването и образованието. Китай е на второ място благодарение на удивителния си икономически растеж.   Като цяло неравенството в Чехия е най-малко, а най-голямо е в Мозамбик. В Холандия има най-малко неравенство между половете, а в Йемен е най-голямо, сочи проучването.

Преди седмица институтът "Легатум" по поръчка на едноименния фонд от Дубай класира Норвегия, Дания и Финландия на първите места в класацията на най-благоденстващите държави в света според критерии за богатство и благосъстояние. В класацията от 110 страни България е 46-а.

http://dnes.dir.bg

Вижте топ 10 на най-скъпите обувки в света

7-те най-секси курорта в света

Кои са най-високите обувки в света

ВИЖТЕ КОИ СА НАЙ-ГОРЕЩИТЕ ХИТОВЕ

Кои са най-сексапилните риалити героини за 2009

 

 


Сходни връзки

Кои са най-добрите места за живеене | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди