изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 00:07 EEST
Експерти: Отслабването с над 4 кг/месец е опасно    
ЗдравеГладуването и диетите са вредни, а отслабването с повече от 4 килограма месечно е опасно за здравето. За това предупреждава проф. д-р Божидар Попов - председател на Българското дружество по хранене и диететика, цитиран от БТА. Максималното отслабване може да е с четири килограма месечно или по един килограм седмично, смятат специалистите.

Според тях с пиене на вода по време на пълнолуние и високовъглехидратни диети трудно може да се постигне здравословен резултат.

Здравословното хранене трябва да върви ръка за ръка с оперативното, медикаментозното лечение и рехабилитацията, посочват експертите.
Не съм видял пациент, страдащ от затлъстяване, който с нормална диета да е смъкнал повече от 9 до 10 кг месечно, коментира д-р Борислав Георгиев - председател на Фондация "Академия кардиология".

Според специалистите храната е важна и може да предпази от появата на всяко заболяване, но възникнала ли е веднъж една болест диетата не може да я излекува. Експертите алармират, че хора, завършили Националната спортна академия се представят за диетолози. Това са кинезитерапевти, които нямат нищо общо с медицината, а още по-малко с диетологията, но в същото време дават съвети за здравословно хранене.
"В 95 на сто от СПА-центровете у нас хората, които дават препоръки за хранене са именно кинезитерапевти. Те дори си позволяват да дават препоръки за лечебно хранене при хипертония, диабет", коментира д-р Борислав Георгиев.

Статистиката сочи, че седемдесет процента от жените над 60 години са с наднормено тегло, а 60 на сто от мъжете между 30 и 60 години страдат от затлъстяване. Цифрите са достатъчно показателни, за да дадат основание за сериозна тревога по отношение на храненето на хората от всички възрастови групи, коментират експертите.
 
Поради прилагането на ограничителни диети расте броят на заболелите от анорексия сред подрастващите, засягащо предимно момичетата, отбелязва проф. д-р Божидар Попов. Той препоръчва подрастващите да приемат повече белтъчини, които се съдържат в яйцата, млякото и месото, както и фолиева киселина и желязо - важни за растежа на организма.
 
Вегетарианството в семейството е опасно за здравето на децата, защото ги лишава от важни за организма витамини, предупреждават експертите. Според тях на децата трябва да се дават повече пресни плодове и зеленчуци, риба, мляко и млечни продукти, пълнозърнест хляб. http://dnes.dir.bg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Сходни връзки

Експерти: Отслабването с над 4 кг/месец е опасно | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди