изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 15:48 EEST
ОТ "МЕТАЛАГРО" СА ИЗТОЧЕНИ ЗА ЕДНА ГОДИНА 800 000 ЛЕВА    
Икономика Новият изпълнителен директор на акционерното дружество Найден Йосифов днес даде специална пресконференция като предостави на журналистите факти за източване на "Металагро" АД и заяви, че заведе дела за неоснователно изплатени суми за премии, обезщетения за пенсиониране, неползвани отпуски и фиктивно закупени материали.

С 800 хиляди лева през последната година е било източено "Металагро" АД от бившия  изпълнителен директор Марин Джамбазов. Това обяви на пресконференция днес в Добрич новият шеф на дружеството Найден Йосифов.

В тази "умопомрачителна сума влизат награди, премии, обезщетения за пенсиониране и неизползвани отпуски и други", каза Йосифов.

Оказало се, че компанията плащала и лизинг за автомобил "Форд Фокус", който не се знае къде е, но според работниците в компанията е управляван от дъщерята на Джамбазов.

Йосифов направи нови скандални разкрития за начина, по който компанията е била управлявана. Последните му разследвания са показали, че между "Металагро" АД и "Металагро 96" АД - дружество, което няма дейност, но все още има регистрация, е била извършена неправомерна сделка с щанци - инструменти, използващи се в пресоването, за 150 185 лева без ДДС. Оказало се, че първото дружество купило два пъти едни и същи щанци - през 2004 и през август 2009 година, като втората сделка е била фиктивна.
Новият ръководител на компанията показа документи за още договорени във вреда на дружеството суми. Сред тях са 220 125 лева, преведени на застрахователна компания. Йосифов посочи, че eдин от работниците е бил застрахован през 2009 година за 30 хиляди лева. Тепърва от застрахователната компания ще разбере кой е бил той.
На бившия директор Марин Джамбазов са били изплатени 287 620 лева обезщетения. Разчетите сочат, че реално той е трябвало да получи межди 25 и 50 хиляди лева.

Главната счетоводителка Мария Минева пък е прибрала 14 196 лв. Съпругата на Марин Джамбазов - Виолета, която била назначена като втора секретарка със заплата над 500 лева, после при пенсионирането си е получила общо 36 320 лева от заплати и обезщетения. 88 000 лева пък са били неправомерно разпределени като премии на членовете на Съвета на директорите. Йосифов посочи, че и на него са били преведени 34 000 лева, но той не е подписвал протокол. Парите стояли в банковата му сметка и щял да ги върне. 34 000 лева премии са получили служителите от администрацията. Това според Йосифов не е било неправомерно, но не е било изгодно за фирмата.
Той сподели, че по странен начин счетоводители във фирмата изчислявали полагащите се обезщетения при пенсиониране на работници и показа справки. Според едно такова за нормировчик - жена, с основна заплата 304 лв, по сметките на счетоводството при пенсионирането й е трябвало да й се платят 7640.81 лв., когато Йосифов реагирал,  счетоводителите коригирали и му представили коригирана справка, според която обезщетението паднало на 825.34 лв. Настоящият директор е категоричен, че цялата счетоводна база е била манипулирана.

Друг съществен проблем, на който се натъкнал е фактът, че на всички са изплащани обезщетения в размер на 6 брутни заплати, което е неправомерно според нормативната база. Трябвало е да получат по 2 възнаграждения.
Пред медиите Йосифов посочи, че "Металагро" АД ще заведе дела за неоснователно изплатени суми за премии, обезщетения за пенсиониране, неползвани отпуски и фиктивно закупени материали.

Разбра се още, че "Маталагро" АД ще затвори на 26 ноември и ще заработи отново през февруари. Найден Йосифов поясни, че причината е чисто финансова. Ако метеорологичните условия позволяват, работата ще продължи и през първата седмица на декември. В момента 70 души работят във фирмата. Към днешна дата дружеството изпълнява поръчка за Германия и във връзка с нейното обслужване във фирмата се изгражда инсталация за прахово боядисване.

Йосифов отново запозна медиите, че е заварил неразплатени доставки за 800 хил. лева.

Припомняме Ви, че той бе избран за изпълнителен директор по време на събрание на акционерите на "Металагро", което се провело на 31 август т.г. То е било насрочено принудително от Окръжния съд, след като Съветът на директорите на акционерното дружество е отказал да насрочи редовно годишно отчетно събрание.

Бившият шеф за завода Марин Джамбазов е подал своята оставка ден преди събранието, на което е бил сменен и целият стар съвет на директорите.
В края на август брат му Ярослав Джамбазов основал синдикална организация в компанията, без да е свиквал събрание. В момента фирмата нямала нужда от строителен техник, какъвто бил той, но като синдикален лидер не можел да бъде освободен от работа. В стаята си имал телевизор и се разхождал по пантофи, разказват работници в "Металагро". Заплатата на Марин Джамбазов пък била 12 500 лева. До 11 часа забранявал да го търсят по телефона, а често отивал на работа чак след 14 часа, коментират запознати. НДТ

 

 


Сходни връзки

ОТ "МЕТАЛАГРО" СА ИЗТОЧЕНИ ЗА ЕДНА ГОДИНА 800 000 ЛЕВА | 6 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ОТ "МЕТАЛАГРО" СА ИЗТОЧЕНИ ЗА ЕДНА ГОДИНА 800 000 ЛЕВА
Автор: Anonymous да 2010-11-05 @ 16:47 EET
Интересно как така съпругата на Джамбазов е била назначена като секретарка, след като тя работи като детска учителка в ЦДГ № 7, на Добротица?!?
ОТ "МЕТАЛАГРО" СА ИЗТОЧЕНИ ЗА ЕДНА ГОДИНА 800 000 ЛЕВА
Автор: Anonymous да 2010-11-05 @ 16:50 EET
Kak се прави вила за 2 милн. лева в Църква?Тоя плаче за Кушлев и Белене!
ОТ "МЕТАЛАГРО" СА ИЗТОЧЕНИ ЗА ЕДНА ГОДИНА 800 000 ЛЕВА
Автор: Anonymous да 2010-11-05 @ 18:18 EET
Към първия коментар.Ами така е но трябва да разбутат и други фирми и ще се натъкнат на подобни неща.По цели фамилии назначени във фирмите и лапат ли лапат.
ОТ "МЕТАЛАГРО" СА ИЗТОЧЕНИ ЗА ЕДНА ГОДИНА 800 000 ЛЕВА
Автор: Anonymous да 2010-11-05 @ 22:52 EET
тоя тарикат не беше ли от АТАКА
ОТ "МЕТАЛАГРО" СА ИЗТОЧЕНИ ЗА ЕДНА ГОДИНА 800 000 ЛЕВА
Автор: Anonymous да 2010-11-08 @ 18:22 EET
Светло син- чисто нов Форд Фокус се кара от дъщерята на Марин Джамбазов и всички мислят ,че това е нейна лична кола! И от къде това младо момиче има пари за тази нова кола?А то какво билоооооооооо!От крадливия тати Маринчо! Трябва да се сезира прокуратурата и този крадлив тип е за затвора!
ОТ "МЕТАЛАГРО" СА ИЗТОЧЕНИ ЗА ЕДНА ГОДИНА 800 000 ЛЕВА
Автор: Anonymous да 2010-11-08 @ 18:29 EET
На бившия директор Марин Джамбазов са били изплатени 287 620 лева обезщетения. Разчетите сочат, че реално той е трябвало да получи межди 25 и 50 хиляди лева.

Главната счетоводителка Мария Минева пък е прибрала 14 196 лв. Съпругата на Марин Джамбазов - Виолета, която била назначена като втора секретарка със заплата над 500 лева, после при пенсионирането си е получила общо 36 320 лева от заплати и обезщетения.

Направо срам и позор . Тия всичките са за затвора!Само ,че ги няма и са се изпокрили като плъхоци!

 


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди