изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 15:21 EEST
Откриха най-старата брадва в света    
История Археолози разкриха, че са открили част от каменна брадва, датираща отпреди 35 000 години, върху свещена земя на аборигените в Австралия, най-старият предмет от този вид, откриван някога, съобщава АФП. Парчето камък, открито в тучните и отдалечени северни австралийски територии, има знаци, които доказват, че е част от древна каменна брадва, заяви Бруно Дейвид от австралийския университет Монаш.

"Можем да забележим, че самият камък има белези, направени от хора, които са го обработили, за да създадат брадва", заяви ученият пред телевизия ABC.

Дейвид заяви, че най-старите каменни брадви датират отпреди 20 000 до 30 000 години. Приетото досега схващане беше, че този предмет за първи път се е появил в Европа, когато населението се разраснало и горите процъфтели в края на последната Ледникова епоха.

"Това, което имаме в Австралия обаче, е доказателство, че брадвите датират отпреди 35 000 години. Всичко това означава, че общоприетата теория, която идва от Европа, не обяснява произхода на брадвите в глобален план. Така че трябва да помислим за това по един коренно различен начин", допълни ученият.

Дейвид заяви, че откритието е доказателство, че аборигените от земите Арнхем в Северната територия на Австралия може би са били първите, които са търкали брадви, за да заострят техните върхове, допълва БГНЕС. http://dariknews.bg

Парчето камък е било открито в отдалечен регион на Северната територия сред традиционни скални рисунки на аборигените, за които се смята, че датират отпреди хиляди години.

 


Сходни връзки

Откриха най-старата брадва в света | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди