изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 10:47 EET
Рухна "Къщата на гладиаторите" в Помпей    
По светаАнтичната сграда Schola Armaturarum Juventus Pompeiani на близо 2000 години в римския град Помпей рухна късно в петък и предизвика спорове за отношението на държавата към състоянието на историческото й наследство. Когато в събота сутринта пристигнали да отворят мястото за туристи, от администрацията установили, че т.нар. "Къща на гладиаторите" е в руини. Предполага се, че поройните дъждове от последните дни, както и претоварването през 50-те години на стените с железобетонни "защитни шапки", може да са допринесли за инцидента.



Частично възстановен след повредите от Втората световна война, този обект не се е смятал за застрашен, посочва Би Би Си.

Културният министър Сандро Бонди заяви, че е възможно част от фреските в сградата да са оцелели. Той използва повода да призова за "адекватни ресурси" с цел защита на "огромното историческо художествено наследство" в Италия.

Антонио Вароне, директор на археологическите разкопки, обяснява, че колегите му опитват да спасят последните фрагменти от римската сграда. Къщата е принадлежала на гладиатора Марк Лукреций Фронто и по фасадата й са били изписани като графити неговите победи и любовни подвизи, допълва агенция "Франс прес".

Цао Чеволи, президент на Националната асоциация на археолозите, определи рухването на сградата като "непоправима рана в най-важния археологически обект в света".

Президентът Джордж Наполитано обаче определи случилото се като "срам за Италия".

Преди 2 години бяха отпуснати допълнителни средства за подобряване защитата на останките от Помпей, но критици твърдят, че фондовете и цялата програма се управляват зле.

Помпей е унищожен при изригването на вулкана Везувий през 79г. сл. Хр. Покритите с вулканична пепел останки са открити чак в ХVІІІв. Системните археологически разкопки започват през 60-те години на ХІХ в. и днес се смята, че това е най-добре запазеният град от римско време. http://www.dnevnik.bg

 


Сходни връзки

Рухна "Къщата на гладиаторите" в Помпей | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди