изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 09:21 EEST
ВИЗИЯТА НИ ЗА БЪДЕЩЕТО ПОЛУЧИ ОБЩЕСТВЕНА ПОДКРЕПА    
Интервюта  Пред НДТ кметът на община Генерал Тошево Димитър Михайлов


- Г-н Михайлов, каква е равносметката три години след местните избори през 2007 г.?
- Когато правим равносметка на изминалите три години, следва да се върнем назад във времето, когато излязохме със своя визия за бъдещето на общината и тя получи нужната обществена подкрепа. Днес голяма част от нея е вече факт. Хората от града и селата и особено нашите гости със задоволство констатират промяната: обновени обществени сгради, улици и паркинги, паркове и спортни площадки. Тези промени създават самочувствие на жителите на града и общината, правят ги по отговорни към опазването им, създават желание за реализация на нови и нови идеи, които да направят Генерал Тошево истинско европейско градче.


- Как се отрази кризата на община Генерал Тошево?
- Кризата не се отрази съществено върху дейността на администрацията. Общината беше и си остана сигурен контрагент, водещ инвеститор и предвидим социален партньор. За целия период от началото на мандата досега нямаме просрочени задължения, забавени заплати и други социални плащания, не са правени съкращения. Финансирането на културните институти, музеи, общинските структури на здравеопазването и спорта се осъществяваше според потребностите, доказани пред Общинския съвет.
Не така се развиха нещата в реалния сектор. Безработицата за година и половина се удвои и засегна фирмите, в строителния бранш и услугите. Доходите на всички категории работници бяха замразени или намалени. Силно ограничени бяха и активните мерки на пазара на труда, където обикновено намираха реализация ниско производителните и неквалифицираните работници. Увеличи се емиграцията към големите градове и страните от Европейския съюз.


- Положителните неща, които се случиха за този период?
- Финансовата стабилност на Общината в началото на мандата както и значителната помощ, която получавахме отстрана на държавата чрез програмата "Красива България", Социално инвестиционния фонд, Развитието на индустриалните зони, от Министерството на образованието, младежта и науката, МТСП и Министерство на спорта съдействаха за промяна в облика на града. Социалната структура на общината е изцяло обновена. Реконструкцията и обновяването на техническата структура вече отива към периферията на града и другите населени места. Разработени бяха много проекти, част от които вече са реализирани, други се изпълняват в момента. Предстои да бъдат разгледани и някои от внесените от нас проекти по Програмата за развитие на селските райони. Общината получи покана за внасяне на проект за цялостно изграждане на канализационната мрежа в града.


- Една година остава до следващия вот за местна власт. Какви са очакванията Ви?
- Както вече знаете, бюджетните съкращения през 2004 година бяха сериозен удар върху плановете на Общинския съвет и общинската администрация. Община Генерал Тошево беше в първата десятка на най-ощетените общини в страната. Това, естествено, ще предизвика забавяне в темповете на развитие, както и отлагане за следващата година на планирани мероприятия, очаквани от хората.


- Каква е Вашата визия за бъдещото развитие на общината?
- Община Генерал Тошево беше и ще си остане една от водещите земеделски общини в страната. Изминалата година беше изключително благоприятна за селското стопанство. Природата ни дари с високи добиви, а кризата в световното селскостопанско производство с високи изкупни цени. Това ще даде мощен тласък на модернизацията на производството в растениевъдството. Очаквам възвръщането и на сериозните позиции на животновъдството с реализацията на вече заявени и представени за обществено обсъждане инвестиционни намерения. Старта на Програмата за развитие на селските райони ще спомогне за развитието на преработвателната промишленост. Модернизацията на инфраструктурата ще доведе до нови инвеститори, които ще стимулират заетостта, за да я върнем в позицията от преди кризата.
Използвам случая да благодаря на вестник "Нова Добруджанска трибуна" за коректното отразяване на постигнатите добри резултати, както и за градивната критика за съществуващите пропуски и грешки. За нас вие си оставате един точен барометър, който отчита обществените настроения, с които ще се съобразяваме и за в бъдеще.


 


Сходни връзки

ВИЗИЯТА НИ ЗА БЪДЕЩЕТО ПОЛУЧИ ОБЩЕСТВЕНА ПОДКРЕПА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди