изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 20:20 EEST
ШУМНИ КОМПАНИИ И СЕМЕЙНИ СКАНДАЛИ ТРЕСАТ ДОБРИЧ ПРЕЗ НОЩТА    
Ред и сигурностЧасът е 21.00 на 5 ноември. В 20.00 е започнала 12-часовата смяна на полицейските патрули на "Охранителна полиция" към Първо РУП в Добрич.


След извършен инструктаж униформените вече обикалят улиците на града. С тях в колите се качваме и журналисти - поканени сме да се включим в патрулирането в рамките на Деня на отворените врати, посветен на професионалния им празник - 8 ноември. Или по-скоро - в Нощта на отворените врати.
Първата планирана задача за нощта е задържане на млад мъж, отклонил се от затвора. Нашата кола е поддържаща - докато служителите на реда от другите два автомобила отиват да извършат арест, ние обикаляма съседните на адреса улици и булеварди, а старши полицай Георги Петков и полицай Здравко Вичев са в готовност веднага да се отзоват и да помогнат при нужда на колегите си. Издирваният - 24-годишен мъж от Добрич, излежаващ присъда от година и 10 месеца в Софийския затвор за наркотици, не се е прибрал след отпуск на 4 ноември. От радиостанцията научаваме, че полицаите от другите два автомобила са се разположили около адреса - апартамент в блок по бул. "25 септември". Няколко от тях ще позвънят на вратата и ще потърсят издирвания, други са разположени в очакване под терасата, трети - до съседен блок. Докато нашата кола обикаля района - повече от половин час, Георги Петров и Здравко Вичев разказват за криминогенната обстановка в Добрич и за работата си.
В 60-70 процента от сигналите вечер става дума за шум и семейни скандали, споделят полицаите. Мното често обаче отивайки на адреса се сблъскват със съпротивата на шумните компании. "Представяме се, че сме от полицията, но отказват да ни отворят. И ние освен да ги предупредим нищо друго не можем да направим", обяснава Здравко Вичев. Така празнуващите продължавали с гюрултията до сутринта. На следващия ден си отнасяли акта, но спокойствието на гражданите никой не може да възстанови. Не са рядкост и случаите на намеса на органите на реда в люти семейни конфликти. Отиват на адреса, предупреждават побойника, ако жената желае да напусне жилището, а съпругът не й дава - съдействат й. Ако става дума за насилие над дете, се обаждат на Детска педагогическа стая. Полицаите споделят, че у дома насилници са не само мъжете. Наскоро, при потушаване на семеен скандал, попитали съпруга защо налага жена си. "Не аз, тя ме бие", оплакал се потърпевшият. Тенденция за намаляване на побоите в Добрич отчитат патрулиращите полицаи. "Кризата се отрази положително, хората нямат пари, пият по-малко и по-малко се бият", споделят те. По думите им, в Добрич работят едва 2-3 дискотеки, а най-проблемна е "Дай-дай". Служителите на реда разказват и за смешни случаи. Гражданин сигнализирал, че много силно пеят птичките в двора му. Полицаите посетили адреса, поговорили с него. Когато си тръгнали продължил да загрява полицейския телефон с жалби срещу гласовитите пернати.
Докато обикаляме района около блока, където трябва да бъде задържан отклонилият се затворник, по радиостанцията се чува: "Елате на адреса. Журналистите има какво да снимат". На място се оказва, че издирваният го няма, но пък в мазе на блока полицаите са заловили брат му с трима младежи, единият от които с наркотик. Докато единият от екипите разговарял с майката на затворника, друг, който бил пред входа, чул шумна компания в една от мазите. Вътре засякъл четиримата, а при влизането на полицаите единият хвърлил пакетче прах, което се разпиляло. Най-разпространеният наркотик в Добрич е амфетаминът, разказват служителите на реда. Дрогата се продавала на различни цени, можела да се купи и за 10-15 лева за една доза. Не изключват и разсипаният прах да е амфетамин. Пред тях момчето се изтървало, че е купило пакетчето за 10 лева и че смятало по-късно да ходи на дискотека. Следва личен обиск на четиримата, претърсване на съседните избени помещения, проверка на документи, изчакване на Криминалистическата лаборатория, която да извърши полеви тест за вида на наркотика. Не я дочакваме обаче, защото нашата кола е повикана на следващ обект - побой пред дискотека "Дай-дай" - същата, която малко преди това полицаите посочиха като най-проблемна. Пристигаме на местопроизшествието втора кола. Побойниците - около петима, вече ги няма - избягали в посока храм "Света Троица". Пострадалите, слава богу, леко, две момчета са качени в първия дошъл автомобил. Започва обикаляне на двете коли по улиците в района около църквата. Георги Петков и Здравко Вичев пак започват да разказват. Може и да не ги открием, ако не са вече група, ако са се пръснали по един, може да са се скрили по входове, споделят те. И разказват, че има групи във Фейсбук, които се организират да набият някого, като най-голямата тръпка е да не ги хване полицията. Нашата кола обаче прекъсва търсенето, тъй като по радиостанцията е повикана да окаже съдействие на друг екип, който е спрял три автомобила по ул. "Отец Паисий". Улицата отскоро е еднопосочна и шофьорите са навлезли в забранената посока. Полицаите им пишат глоби по фиш. Едва приключили по радиостанцията ги изпращат на следващ обект - по бул. "Добричка епопия". Сигналът е за семеен скандал. На място се оказва, че младежка компания вдига твърде много шум и притеснява съседите си. Последните имат късмет - тийнейджърите отварят на полицаите и обещават да намалят децибелите.
Като отидеш на адрес не знаеш какво да очакваш - така Георги Петков и Здравко Вичев отговорят на въпроса дали е трудна работата им."Винаги всички първо звънят на полицията - било за престъпление, пожар, побой, нарушаване на спокойствието, спасявали сме и самоубийци", разказват те. Обясняват, че всяка вечер е различно, имали са и по 20 адреса на смяна. Тази също се очертава напрегната - часът е едва 23, а екипът се е включил в разрешаването на четири случая.
В един момент Здравко Вичев подхвърля: "Аз днес имам рожден ден. Навършвам 26 години". Честитим му. Време за пожелания обаче няма. Защото по радиостанцията се чува: "Семеен скандал в ЖК "Добротица". Колата потегля към адреса. НДТ


 


Сходни връзки

ШУМНИ КОМПАНИИ И СЕМЕЙНИ СКАНДАЛИ ТРЕСАТ ДОБРИЧ ПРЕЗ НОЩТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди