изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 15:58 EEST
НОВАТА СТОПАНСКА ГОДИНА ЗАПОЧВА С ДОБРИ ЗАЛОЖБИ    
НовиниНа земеделските стопани трябва да се помага, а не да им се завижда, смята арендаторът и председател на Асоциацията на българските зърнопроизводители Стелиян Стоянов


„Започваме новата стопанска година с добри заложби, каза арендаторът и председател на Асоциацията на българските зърнопроизводители Стелиян Стоянов. Той обясни, че краят на октомври и началото на ноември месец бяха благоприятни за земеделските производители. Бяха подходящи за приключване на работата за есенната сеитба, за оран, както и за прибиране на есенните култури. По-нататъшното развитие ще зависи от агрометеорологичните условия, от това каква ще е зимата и как посевите ще влязат в пролетта, посочи той. И допълни, че, според него, няма закъснение на есенната сеитба. „Нормалните агротехнически срокове в календара за добри земеделски практики сочи, че дори да има закъснение, то ще бъде съвсем малко. Не трябва да се отрази на посевите. Мисля, че сеитбата като цяло върви в нормални агротехнически срокове. Това, че се счита, че крайният срок за сеитба е края на октомври, а сега сме началото на ноември и вече са засети над 90 на сто от площите, смятам, че няма да доведе до закъснение. Всичко е в оптимални срокове.
Топлото време тези дни ще доведе до това, че посевите, които са по-късни, ще се развият. Естествено е да има нападения от неприятели, ще се води борба и с плевелите. Към момента се очертава следващата 2010/2011 година да е добра земеделска година”.
Според С. Стоянов, за земеделските производители са важни двете искания, които те поставиха пред управляващите, а именно – за безакцизно гориво или по-точно за възстановяване на акциза на горивата за земеделски нужди, и искането е да се премахне облагането на субсидиите в сектора с данък печалба. „Ако облагането с данък печалба на субсидиите не отпадне, средствата, които отиват към производителя, ще се намалят. Като имаме предвид, че сме с най-ниските средства за производство и на национално съфинансиране, българските производители ще останат не само най-бедните в Европейския съюз. Те ще бъдат поставени в ситуация на невъзможност да бъдат конкурентноспособни и на пазара у нас ще навлязат по-конкурентните европейски производители”, каза С. Стоянов.
Според него, исканията на зърнопроизводителите са правдиви, независимо, че миналата стопанска година беше добра. „Когато имахме 3-4 поредни години с измръзнали посеви, със суша, с погинала царевица, тогава никой нищо не каза. Това, че 2009/2010 г. беше една добра стопанска година е свързано и с факта, че земеделието у нас е с най-добър процент като дял от брутния вътрешен продукт на страната. Изнесени бяха данни, че положителното търговско салдо на страната в момента се дължи на земеделието. В такъв случай трябва да се запитаме, ако не е земеделието, как ще оцелява държавата. Не трябва да се завижда на земеделските производители. Напротив, те трябва да се подкрепят, тъй като това е сектор, който произвежда”.
 


Сходни връзки

НОВАТА СТОПАНСКА ГОДИНА ЗАПОЧВА С ДОБРИ ЗАЛОЖБИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди