изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 01:41 EEST
ВИСОКИТЕ РЕЗУЛТАТИ СЕ ДЪЛЖАТ НА РАБОТАТА В ЕКИП    
ИнтервютаПред НДТ директорът на Професионалната гимназия по аграрно стопанство в Добрич Господин Господинов. Колективът на учебното заведение тази година бе удостоен от общината с отличие в областта на духовната култура, в раздела "Образование и наука", по повод 1 ноември.


Господин Господинов е възпитаник на Професионалната гимназия по аграрно стопанство, която завършва през 1982 г. От 1993 г. е учител по практика там, от 1996 г. - учител по теория, а от 2000 г. - помощник-директор по учебно-производствената дейност. Директор на училището е от 14 февруари 2001 г.

- Какъв е настоящият облик на Професионалната гимназия по аграрно стопанство?
- Мисля си, че с всяка изминала година професионалната гимназия придобива добър авторитет пред обществеността. Това е много важно за мен - признанието на обществото. Работим в екип, което ни дава възможност за постигане на високи резултати. И те наистина са налице. Тази година нашата гимназия бе домакин на националното състезание "Млад фермер", което се проведе от 28 до 30 април. Надпреварата премина в три направления. Едната част бе земеделска техника - управление и оран. В "Растениевъдство" теоретичният раздел бе за разпознаване на семена, а практическият - резитба на лозе, което се проведе също в гимназията. В раздела "Животновъдство" участниците в състезанието разпознаваха фуражи, а практиката бе доене на крави в действителни условия, а именно в село Паскалево. Комисията бе ръководена от професор Димитър Греков - ректор на Аграрния университет в Пловдив. Всички останали оценяващи също бяха на много високо ниво - преподаватели от висши училища, представители на Контролно-техническата инспекция, на Държавната автомобилна инспекция, Министерството на образованието и т.н. Изключително съм горд от факта, че нашите възпитаници завоюваха първо място отборно, както и индивидуални отличия в трите направления. Тези ученици, които бяха класирани на първо място, получиха право за прием без кандидатстудентски изпит в Аграрния университет в Пловдив и Техническия университет в Русе.
- Как възникна идеята за откриването в гимназията на Център на младите фермери?
- Идеята възникна след приключването на един проект за сформиране на Клуб на фермера, който ние реализирахме по линия на Министерството на образованието, младежта и науката. Посетиха ни представители на фондация "Америка за България" по предложение на министъра на земеделието Мирослав Найденов. Гостите разгледаха нашата материално-техническа база, срещнаха се с колектива и поискаха да им дадем идеи за сътрудничество. Така възникна идеята Клубът на фермера да прерасне в Център на младите фермери. Фондация "Америка за България" осигури оборудване на стойност 10 050 лева. Целта на този център е да бъде място за среща между настоящи и бъдещи земеделски производители и преработватели, да се обменят идеи и да се споделя опит при прилагането на алтернативни и биологични методи за производство на екологично чиста продукция и хуманно отношение към животните. Както и тук да се провеждат срещи с ученици от сродни специалности и професии от цяла България, което пък ще бъде възможност за пряк контакт между връстници с общи интереси. Откриването на Центъра на младите фермери се състоя на 30 септември. А на 11 ноември от 11 часа в него ще се проведе конференция на тема "Устойчиво развитие на аграрното образование в България". Поканени са представители на земеделски училища от Североизточна България - Добрич, Варна, Силистра, Шумен, Търговище. Лектор ще бъде ректорът на Аграрния университет в Пловдив - проф. Димитър Греков.
- Как е уреден въпросът с практиката на вашите възпитаници?
- Разполагаме със 125 декара земя в територията на гимназията. Имаме машинно-тракторен парк, специализирани кабинети, лаборатории, работилници... Проблемът ни е, че техниката е остаряла. Но като ръководство сме предприели мерки и сме сключили договори с водещи фирми в областта на земеделието. Нашите ученици провеждат изнесено обучение по фирмите. Освен това, имаме спечелен проект за училищен автобус, който ще извозва нашите ученици до местата, където провеждат практиката си.
- Как приехте отличието за колектива, присъдено от община Добрич по повод 1 ноември - Ден на народните будители и Ден на българските учени?
- Като голяма отговорност, още повече че наградата е колективна. Това означава, че трудът ни се възнаграждава. Тази година имаме и други отличия за наши преподаватели - по повод 24 май. Зооинженер Илияна Вълчева получи плакет от община Добрич, агроном Ивелина Нейчева бе на среща с президента Георги Първанов, аз бях отличен с грамота от Регионалния инспекторат по образование. Всичко това се дължи на изключителната работа на колектива.
Нека да добавя, че за нас е особена гордост и фактът, че тук за пръв път тази година се проведе кандидатстудентски изпит по биология.
- Какво е мнението Ви за въвеждането на делегираните бюджети?
- В момента всичко зависи от ученика, той води парите. Нужен е добър мениджмънт и точна представа за финансите - разходи и приходи. В тази връзка нека отбележа, че ние получаваме допълнителни приходи, тъй като имаме лиценз за организиране на курсове за шофьори в категориите В, Ткт, Твк и ТвкЗ. Тоест, гимназията дава шест документа - диплома за средно образование, свидетелство за професионална квалификация и тези четири категории. По този начин си подпомагаме, разбира се, бюджета.

Разговаря Велина ВЛАЙКОВА
 


Сходни връзки

ВИСОКИТЕ РЕЗУЛТАТИ СЕ ДЪЛЖАТ НА РАБОТАТА В ЕКИП | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди