изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 00:15 EEST
11 НОЕМВРИ - ПРАЗНИК НА НЕЗАВИСИМОСТТА НА ПОЛША    
ИсторияНа днешната дата - 11 ноември, Полша отбелязва Празник на независимостта. Денят е обявен за държавен празник през 1937 г. В периода 1939 - 1944 г., по време на фашистката окупация, и в годините от 1945 до 1989 г., по време на комунизма, отбелязването на празника 11 ноември е забранено. Едва през 1989 г. със закон Сеймът възстановява отбелязването на празника. Той се чества в цялата страна, но най-важните тържества се провеждат във Варшава, на площад "Юзеф Пилсудски" при Гроба на незнайния воин.


През 18 век силната някога полска държава клони към залез. Последица от нейното отслабване са трите подялби на страната между по-силните тогава Русия, Прусия и Австро-Унгария. Последната подялба трае цели 123 години - от 1795 до 1918 г.
Избухването на Първата световна война през 1914 г., в която държавите-окупаторки воюват една срещу друга, засилва надеждите на поляците за възстановяване на независимата полска държава. В Русия Временното правителство, създадено след Февруарската революция през 1917 г., обявява създаването на полска държава в съюз с Русия. Създаден е Върховен национален комитет и започва изграждането на Полски корпуси. Активност по полския въпрос започват да проявяват и западните държави. На 8 януари 1918 г. президентът на САЩ Удроу Уилсън обявява декларация от 14 точки. 13-а точка се отнася до независимостта на Полша.
Първата световна война завършва с крах за трите държави, окупирали Полша и това улеснява освобождаването на страната. Подписаното в Компиен край Париж примирие на западния фронт предизвиква спонтанно разоръжаване на войниците от немската и австрийската армия и обявяване независимостта на Полша.
На 11 ноември 1918 г. под заповедите на маршал Юзеф Пилсудски минават Варшава, Краков, Люблин, а Регентският съвет му предава командването на полската армия и пълната власт, обявявайки го за Началник на държавата. Ражда се Втората полска република. Това е преломен момент в историята на цяла Европа и Полша. На картата на Европа, след 123-годишно отсъствие, отново се появява независимата полска държава. 
 


Сходни връзки

11 НОЕМВРИ - ПРАЗНИК НА НЕЗАВИСИМОСТТА НА ПОЛША | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди