изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 22:22 EEST
Първанов: Борисов не се справя, трябва нов проект    
Политика

   Няма друго такова правителство, което така често и непрекъснато да променя правилата, а това поражда напрежение. Затова трябва да има граждански структури като "Алтернатива за българско Възраждане" (АБВ). Това заяви президентът Георги Първанов по време на форума „България – на другия ден”, по време на който бе учреден новият му политичеки проект. Засега той е граждански и в началото на форума сподвижникът му Костадин Паскалев обяви, че няма да правят партия - "нито днес, нито утре".



"Има криза на управлението. Вижда се, че се работи на парче, ден за ден, без визия и мащаб. Партиите често си лепят етикети, които не съответстват на посочените от тях политики, особено ако са в управлението", аргументира създаването на проекта си Първанов, цитиран от "Фокус".

"Преди време казах, че премиерът Борисов не се справя с кризата, днес кабинетът изглежда все така безпомощен и това е една горчива констатация. Има дефицит на компетентност в настоящето управление”, отправи още една критика към кабинета Първанов.
Според него от незнанието не трябва да се прави капитал.
"Лидерът не е длъжен да знае всичко, но той трябва да може да взема информирано решение. Незнанието не трябва да се прикрива с измислени скандали. Има високомерен, гневен патос, който буди насмешка. Твърдата ръка без умно и добро управление става рискова. Всяка позиция се произнася твърдо и категорично и след това се отрича по същия начин. Да управляваш не значи да имаш повече лостове срещу политическия противник. Основният ми извод е, че на нас ни е необходима здрава държава. Необходима е силна, не силова държава", каза още президентът.

"Фетишизацията към миналото отдавна е пречка на нашето развитие, затова ние тук се обединяваме около идеята за това, че едно ново начало, възраждане на българската нация минава през помирението и отказа да водим битки с миналото, които не водят до никъде. Затова АБВ е една територия на историческия компромис", каза още държавният глава.

Той обясни, че събирането днес е не само със съзнанието за исторически компромис между лявото и дясното, а защото има нужда от нов модел на управление, при който решенията се вземат от по-широк кръг партии и граждански структури, а не от един човек.
"Винаги съм се стремял да обединявам, не да разделям – винаги съм работил за единението на всички български граждани. Трябва да кажем възможно ли е трайно партньорство между бивши противници, които доскоро са стояли от двете страни на барикадите. Днес абсолютизацията на лявото и дясното е неработеща. Няма ляв или десен изход от кризата, има нужда от мерки да стимулират производството, но и да заплатят социалната цена", добави Първанов.

Според него страната има нужда от граждански проект с надпартийна, не идеологизирана стратегия.
"Участниците в АБВ не представляват партиите си, те са тук като граждани.
АБВ не е отрицание на партиите, а нов шанс на партиите, ново начало. Има нужда от силни политически формации и силни граждански структури. Политиката ще спечели, ако се дава шанс на професионализма", каза още президентът.

Той изтъкна, че въпреки политика, която е трябвало да скъси дистанцията между България и другите европейски страни, разликата между нас и Европа се увеличава в наша вреда.
"Държавата трябва да се обърне лице в лице с българския бизнес.
Твърдя, че в условията на криза трябва да се поощряват инвестициите в качеството на работната сила, за да се избегне опасността да се загуби квалификацията", добави Първанов.

По думите му чрез бюджетната политика трябва да се отговори на големия въпрос – дали искаме пасивно да чакаме края на кризата или ще правим политика, която да ни постави в активна позиция.
"Ние днес няма да обявим края на прехода. Ако все пак преходът е завършил, то трябва да признаем, че в края на прехода по-голямата част от хората живеят по-зле и несигурно, отколкото в началото. В прехода имаше много грешки и престъпления, за които не може да има давност", категоричен бе Георги Първанов.

Инициативна група да подготви документи и проект на програма за създаване на гражданско движение "Алтернатива за българско Възраждане", предложи Костадин Паскалев в края на дискусията по създаването на проекта.

Междувременно от "Атака" поискаха нова процедура по импийчмънт на президента. Предложи я лидерът на партията Волен Сидеров от парламентарната трибуна.
"Вместо да е тук, в най-висшия, най-високия форум, г-н Първанов учредява нова партия точно в този момент", каза Сидеров в парламента, където се обсъжда бюджетът. http://dnes.dir.bg

Първанов: АБВ е шанс на партиите за ново начало

НОВА АНКЕТА НА ndtnews.hopto.org

Борисов: В АБВ сме били отдавна, сега пишем, четем и преразказваме

Стартира АБВ, Първанов няма да прави партия

 


Сходни връзки

Първанов: Борисов не се справя, трябва нов проект | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди