изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 04:59 EEST
ВАС ОТСЪДИ, ЧЕ ЕКСГУБЕРНАТОРЪТ НЕПРАВОМЕРНО Е ПРОДАЛ ИМОТИ ПО ДАМБАТА    
НовиниИзлезе първото решение на Върховния административен съд относно обявените по протест на Окръжна прокуратура за нищожни заповеди на Областния управител на Добричка област д-р Ердинч Хаджиев за продажба на имоти – частна държавна собственост.

Установено е, че преди да бъдат актувани като частна собственост на Държавата, те са били част от имот с трайно предназначение „територия, заета от води и водни обекти” и с начин на трайно ползване „крайбрежна плажна ивица”.
Върховните съдии са отсъдили, че имотът изцяло попада в брегоукрепително съоръжение Дамба Албена-Балчик, което е изключителна държавна собственост, тъй като по местоположение и характер е отвоювана територия от Черно море, крайбрежна плажна ивица.
Исковете за обявяване на заповедите на областния управител за нищожни бяха внесени от Окръжна прокуратура - Добрич. Установено е, че преди да бъдат актувани като частна собственост на държавата, имотите са били част от имот с трайно предназначение „територия, заета от води и водни обекти” и с начин на трайно ползване „крайбрежна плажна ивица”. ВАС оставя в сила решението на Добричкия административен съд от 16 април 2010г., с което бе обявена нищожността на заповед № РД-11-04-61/25.05.2009 г. на областния управител – Ердинч Хаджиев, с която се определя „Ей Пи Инвест 09” ООД за купувач на недвижим имот – частна държавна собственост. ВАС приема, че заповедта е издадена при съществени нарушения на материалния и процесуалния закон. Установено е неспазване на Конституцията, на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, на Закона за водите и Закона за държавната собственост.
През април тази година Административният съд в Добрич обяви за нищожни заповедите на бившия областен управител на Добрич Ердинч Хаджиев за провеждане на търгове за продажба на 8 имота с обща площ около 74 дка и местонахождение на морския бряг върху Дамбата.
През май 2009 г. тогавашният областен управител сключва договори за продажба на земя публична държавна собственост на частни лица – фирми и физически лица чрез фиктивни търгове, за които не са изготвяни обяви, което е в нарушение на закона. Имотите предварително са били актувани за „частна държавна собственост”. Аргумент е също, че по смисъла на Конституцията и на Закона за управление на Черноморското крайбрежие, брегозащитното съоръжение, изградено в акваторията на Черно море, е изключителна държавна собственост.
През август 2009 г. Министерството на регионалното развитие и благоустройството сезира за договорите Окръжна прокуратура – гр. Добрич, която внесе в Административен съд – гр. Добрич осем протеста за всеки един от имотите върху Дамбата. С всеки от тях се оспорва на основание нищожност съответната заповед, с която се обявяват търговете за продажба на имотите.
Фирмите, закупили имоти на Дамбата, са "Ей Пи Инвест",закупило два имота от по 10 636 кв.м за 705 хил. лв., платени с компенсаторни инструменти, "Ренкон" купува един имот от 10 636 кв.м срещу 353 хил. лв., платени с компенсаторни инструменти, "Балчик Плаза" купува един имот от 10 636 кв.м за 352 хил. лв., платени с компенсаторни инструменти, "Зари - СС" купува два имота. Единият е 5930 кв.м срещу 197 хил. лв., а другият е 4813 кв.м срещу 160 хил. лв. и двете сделки са платени с компенсаторни инструменти, "Сезони" купува два имота от по 10 636 кв.м за 706 хил. лв., платени с компенсаторни инструменти.
Осемте дела в Добричкия административен съд приключиха на първа инстанция с решения изцяло в полза на държавата – обявява се нищожността на издадените заповеди от бившия областен управител на област Добрич.
 


Сходни връзки

ВАС ОТСЪДИ, ЧЕ ЕКСГУБЕРНАТОРЪТ НЕПРАВОМЕРНО Е ПРОДАЛ ИМОТИ ПО ДАМБАТА | 5 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ВАС ОТСЪДИ, ЧЕ ЕКСГУБЕРНАТОРЪТ НЕПРАВОМЕРНО Е ПРОДАЛ ИМОТИ ПО ДАМБАТА
Автор: Anonymous да 2010-11-11 @ 18:28 EET
ДА МУ МИСЛИ САМОЗАБРАВИЛИЯ СЕ "ДОКТОР"!!!!!!!!!!!!!!!
ВАС ОТСЪДИ, ЧЕ ЕКСГУБЕРНАТОРЪТ НЕПРАВОМЕРНО Е ПРОДАЛ ИМОТИ ПО ДАМБАТА
Автор: Anonymous да 2010-11-11 @ 22:22 EET
А ще има ли СЪД за дофтура??????????????????????????
ВАС ОТСЪДИ, ЧЕ ЕКСГУБЕРНАТОРЪТ НЕПРАВОМЕРНО Е ПРОДАЛ ИМОТИ ПО ДАМБАТА
Автор: Anonymous да 2010-11-12 @ 19:57 EET
Трябва да е на топло този изрод!!!!!!!!!!!!!!!
ВАС ОТСЪДИ, ЧЕ ЕКСГУБЕРНАТОРЪТ НЕПРАВОМЕРНО Е ПРОДАЛ ИМОТИ ПО ДАМБАТА
Автор: Anonymous да 2010-11-12 @ 20:02 EET
Така му се пада , нали се правеш на велик.
ВАС ОТСЪДИ, ЧЕ ЕКСГУБЕРНАТОРЪТ НЕПРАВОМЕРНО Е ПРОДАЛ ИМОТИ ПО ДАМБАТА
Автор: Anonymous да 2010-11-13 @ 10:07 EET
По-интересно е да се намерят тези които са му наредили да подпише ,тези договори!И кой стои зад фирмите купувачи.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.16 секунди