изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 15:58 EEST
Борисов и Путин се разбраха за 20 минути    
Новини

България и Русия са все по-близко до подписване на ключови проекти в областта на енергетиката. Срещата между двамата премиери обаче е работна. Обсъждани са АЕЦ "Белене" и цената на руския газ. Това стана ясно след срещата на 4 очи между Владимир Путин и Бойко Борисов, предаде БГНЕС.



"Искам да ви благодаря за вниманието, което вие отделяте на развитието на руско-българските отношения, именно благодарение на тези усилия през последните месеци успяхме да постигнем напредък по редица ключови направления и да се доближим до подписването на няколко ключови документа", обърна се Путин към Борисов.Той отбеляза, че днешната визита носи изключително работен характер.

Българският премиер също потвърди, че най-важното направление на руско-българското сътрудничество е енергетиката. Той отбеляза, че в течение на последните няколко месеца много подробно са били обсъждани перспективите за развитие на крупни проекти в различн области, някои от които вече са практически реализирани, в частност в сферата на транспорта. Искам да подчертая огромното значение на газопровода "Южен поток", който има общоевропейско значение. В него се включиха водещи компании от европейски страни като Италия и Франция, каза Владимир Путин.
"Газпром" и Български енергиен холдинг подготвят технико-икономическа обосновка за "Южен поток". Днес е подписано споразумение на акционерите и Устава на съвместната компания.

Нашето търговско икономическо сътрудничество се развива добре, ние надхвърлихме показателите от кризисната 2009 г Стокооборотът се е увеличи с повече от 50%, обяви Путин.  Според него договорът за обурудване за АЕЦ "Белене" ще бъде сключен до края на годината и добави, че разбира премиера , който иска този проект също да стане международен. Вярваме, че ще бъдат привлечени водещи европейски компании. ще обсъждаме всички детайли, които България счита за важни, уточни Путин.

АЕЦ "Белене" ще се изплати за по-малко от 20 г., което е по-малко от срока, за който една централа се изплаща в Русия, заяви Сергей Кириенко, генерален директор на "Росатом". Кириенко посочи, че атомните централи в Русия се изплащат за срок 25 години и като се има предвид че срокът за работа на АЕЦ е 60 г. за рентабилен се смята проект, който се изплаща за 25-30 година, т.е. за половината време от живота на АЕЦ. Руската страна е посочила е конкретна твърда цена на АЕЦ "Белене", но той не може да я назове по договореност с българската страна. Тази цена вече е предадена на българските власти.

От своя страна премиерът Борисов каза, че е от особена важност е подписаното споразумението в социалната сфера, което засяга повече от 60 000 души. Договорихме се и благодаря на премиера Путин, че се съгласи че средствата на общото дружество по "Южен поток" бъдат в Българската банка за развитие, която е 100% държавна. Договорихме се и за българските архиви в Русия да се върнат в българските музеи. Договорихме и за бъдещата дейност по Белене, която да произвежда евтина енергия, може би най-евтината, посочи Борисов. Договорихме и за цената на газа, допълни Борисов.

Разговорът между двамата премиери е продължил около 20 минути.
Премиерът Путин долетя в София с близо 2 часа закъснение. При преминаване на кортежа му при Орлов мост той бе посрещнат от двайсетина демонстранти, които издигнаха плакати против неговото посещение. Протестиращите не са съгласни с руските енергийни проекти в България.

В състава на руската делегацията са министърът на енергетиката Сергей Шматко, заместник-министърът на външните работи Владимир Титов, генералният директор на Държавната корпорация за ядрена енергетика "Росатом" Сергей Кириенко, председателят на Управителния съвет на ОАО "Газпром" Алексей Милер. http://dnes.dir.bg


 

 


Сходни връзки

Борисов и Путин се разбраха за 20 минути | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди