изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 07:52 EEST
Старт на “Южен поток”    
Новини

2,4 млрд. долара ще печели годишно българският бюджет от "Южен поток", каза руският премиер Владимир Путин след срещата в София с българския си колега Бойко Борисов. Путин направи сметка, че миналата година сме транзитирали 13 млрд. куб. м руски газ и таксите, които ни плаща "Газпром", били около 60 млн. А през "Южен поток" ще текат над 63 млрд. куб. м.



Руският ремиер кацна в София с два часа закъснение, което "отмести" срещите и церемонията по подписването на акционерното споразумение за газопровода и устава му. С двамата премиери зад гърба си подписи под документите сложиха шефът на "Газпром" Алексей Милер и директорката на Българския енергиен холдинг Мая Христова.

След като изчисли колко ще печели България, Путин намекна, че с тези пари може да се въздейства цената на газа за българите да бъде намалена. От няколко дни руските медии пишат как Путин идва в София и цените на газа в България падат с 5%. Оказа се, че такава оферта няма.

Руският премиер е прехвърлил на "Газпром" ангажимента да представят оферти за цената на газа, каза Борисов. А по-късно икономическият министър Трайчо Трайков отбеляза, че тази позиция е напредък в преговорите.

Путин изнесе лекция на журналистите как се правят цените и как печелят посредниците. Тогава се намеси Бойко Борисов, който поясни, че ще бъдат махнати посредниците при доставките на синьо гориво за България. И българският премиер се зарадва на 2-та милиарда, които ще влизат от такси и каза, че работи за следващите правителства.

Руският гост не разбра въпроса на българските медии какви компромиси са направили двете страни, за да се стигне до създаването на общата компания за "Южен поток".

Путин каза, че това е партньорство. А Борисов коментира публикациите в руските медии, че България капитулирала пред Русия, така: "Знае се, че и двамата с премиера Путинсме хора с характери и никога не е имало посредници между нас.”

Той призна, че са водили хем тежки, хем приятелски разговори. Но никога с Берлускони не говорено за "Южен поток", повтори Борисов и пред руските журналисти, някои от които бяха лансирали тезата за посредничеството на италианския премиер.

За “Белене” окей, но цената още е неясна

Знаем крайната цена на "Белене" и можем да я кажем, ако българската страна е готова, каза Путин. Борисов не даде. Той обясни: "искаме да знаем каква ще е цената с лихвите, кредитите и кои ще са инвеститорите и задълбочено да стигнем до тези сметки".

"24 часа" попита руския енергиен министър Сергей Шматко колко струва централата. Той отвърна: "Не зная".

Икономическият министър Трайчо Трайков обаче каза, че няма новина за атомната централа. Офертата на руснаците остава старата, което е 6,3 млрд. евро. Ние настояваме тя да е под 5 млрд. евро. Ще преговаряме, не бързаме, отсече нашият министър и каза, че днешният успех е "Южен поток".

Разбираме искането на България да се оцени колко АЕЦ "Белене", каза пък шефът на "Росатом" Сергей Кириенко.

Докато това се прави обаче, работата не спирала - продължава изработването на оборудването. Готов е техническият проект на централата, който е разгледан и одобрен от НЕК и е предаден за разглеждане в надзорните органи на България. Проектът за безопасността й е европейски и се прави от международни експерти от МАЕ.

Направихме пред българската страна и икономическа обосновка, каза Кириенко и увери, че нашата АЕЦ в "Белене" 30 години ще работи на печалба при 60 г. живот за една централа.

Знаем, че е изключително важно за България да има точна цена, но това не е съвсем възможно, защото се строи дълго и не можем да предвидим инфлацията. Но основните параметри можем да фиксираме. Затова вече дадохме окончателна, фиксирана цена, която не подлежи на последваща ескалация. Готови сме да предоставим и необходимите кредити. Толкова сме сигурни във възръщаемостта на централата, че можем да инвестираме в обема, който България сметне за целесъобразен. Готови сме да бъдем акционери, не настояваме, това е само наше предложение.

Отнасяме се с разбиране към позицията на България, че контролният пакет не трябва да е руски при положение, че я строят руснаци. Готови сме да вземем и по-малко от контролния пакет, каза руският атомен шеф.

Не поставяме ултиматуми да се бърза, но ако окончателното решение не стане за няколко месеца - ще трябва да отдадем на някой друг готовото оборудване. Все пак смятаме, че първият бетон на "Белене" трябва да се сложи следващата година- това е абсолютно реалистично, пресметна той.

Даде урок на журналисти за цената на газа

Руската федерация, правителството и "Газпром" не назначават цената на газа, каза Владимир Путин. Обясни, че тя е зависима от цената на петрола на борсите, прави се по формула.

Най-важният акцент в урока, който той изнесе, бе, че "Газпром" взема 1/3 до 50% от цената, а останалото отивало в посредници, такси и данъци. Той хвърли топката в полето на правителствата, които можели да намалят данъците върху синьото гориво, а оттам и цената му.

Първанов: Разчитам гостът да ми каже детайли

Георги Първанов призна, че разчита на Владимир Путин, за да научи подробности от подписаните с българското правителство споразумения за "Южен поток". Държавният глава посрещна на входа на президентството руския премиер.

"Признавам, че не познавам работните документи и подписаните споразумения и ще се радвам, ако в хода на разговора стане дума за конкретните параметри", каза Първанов в първите минути. Той напомни, че двамата са обявили началото на "Южен поток" на среща в Загреб през юни 2007 г.

"Радвам се, че това рестартиране на отношенията, което преди много години ние положихме заедно с вас, което имаше своите реални, силни измерения в редица сфери, има своята приемственост и в настоящото българско правителство", каза президентът.

Той изрази надежда, че след годината колебания и търсения на нови параметри кабинетът "Борисов" ще продължи с реализацията на проекта.

Путин благодари на Първанов за отделеното време да разговаря с него и подчерта, че му е много приятно да посети България отново, защото си спомня колко топло са го приемали тук при официалните му посещения като президент преди години.

Руският премиер разказа, че са провели много обстоятелствени и резултатни преговори с Борисов, които са дали зелена светлина за "Южен поток". Обсъдени били и други въпроси, сред които и сътрудничество във военнотехническата област.

Президентският пресекретариат съобщи, че Путин потвърдил оставането в сила на договорите за транзит на природен газ по сега съществуващите тръби в годишен обем от около 17 млрд. куб. м, докато по бъдещия газопровод "Южен поток" ще се транспортира синьо гориво по западноевропейско направление в обем от около 63 млрд. куб. м.

Двамата държавници подчертали взаимния интерес на България и Русия за успешното реализиране на строителството на АЕЦ "Белене". Първанов подновил поканата си към руския президент Дмитрий Медведев да посети страната ни през март.

http://www.24chasa.bg

 


Сходни връзки

Старт на “Южен поток” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди