изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 07:52 EEST
Турция се оплака от внос на заразено месо от България, Румъния и Гърция    
По света

В Турция се внасят заразени животни от България, Румъния и Гърция, съобщи БНР. Информацията за това се позовава на местни производители, според които животните обикновено са заразени със скрейпи, пастьорела и луда крава. Това твърди и Салим Алтунхан, президент на фирма, занимаваща се с производитство и отглеждане на животни. По думите му при внасянето на живи животни за курбан през ГКПП "Капъкуле" не се прилага необходимият ветеринарен и санитарен контрол. 




Заради появата на вируса "луда крава" в Европа Турция забрани вноса на живи животни от чужбина. Забраната беше вдигната тази година, като от България беше разрешен вносът само на дребен рогат добитък, само за тракийския регион.

"През Капъкуле се прекарват хиляди животни. Двама ветеринари само ги оглеждат и ги пускат да минат през границата. Това не може да бъде сериозен контрол. На Капъкуле имаше няколко случая на болни животни, но ги прикриха", заявява животновъдът.

Според него причината е, че, за да отговорят на търсенето на животни за колене и предвид високите цени в страната, турските власти са разрешили на различни фирми да внасят животни от чужбина.

При износа на живи животни от България към други страни се спазват всички изисквания, коментира за "Хоризонт" директорът на дирекция "Здравеопазване на животните" в Националната ветеринарномедицинска служба Пенчо Каменов. За всяка пратка за износ на живи животни се издава ветеринарноздравен сертификат и без него не може да се осъществи износът, добави Каменов.

Въпреки това обаче преди дни митническата служба на Турция предупреди изселниците, които се връщат в България за празника Курбан байрям (16 ноември), че внасянето на месо и месни продукти от България е забранено. По традиция на празника се колят жертвени животни - овце, кози, камили, крави и телета.

Курбан байрам е религиозен празник за изповядващите исляма в България и официално се празнува два дни. http://www.dnevnik.bg
 


Сходни връзки

Турция се оплака от внос на заразено месо от България, Румъния и Гърция | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди