изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 16:13 EEST
ПЕТЪР ДИМИТРОВ: ИЗЯВЛЕНИЯТА НА БОРИСОВ СА СКАНДАЛНИ    
ПолитикаДепутатът е категоричен, че не е възможно България да получава 2,4 милиарда долара годишно по проекта Южен поток


Изявленията на премиера Бойко Борисов по въпроса за "Южен поток" са меко казано скандални, заяви на пресконференция в Добрич депутатът на Коалиция за България Петър Димитров, който е бивш министър на икономиката от правителството на тройната коалиция.  

Той е категоричен, че не е възможно България да получава 2,4 милиарда долара годишно за транзита на газ по проекта Южен поток, каквато информация бе изнесена от срещата Борисов – Путин.  Димитров смята, че сумата е десетократно преувеличена.

Депутатът е на мнение, че това няма как да стане, защото означава, че страната ни би трябвало да транзитира над 300 милиарда куб.метра газ, какъвто капацитет Южен поток няма.

"В момента България транзитира 17 милиарда кубически метра газ, за които получава около 100 милиона долара - приходи от транзитни такси. По изчисления, от "Южен поток" би трябвало да получаваме около 400 милиона долара, ако транзитните такси останат същите", пресметна Димитров. Той добави, че приходите ще се делят на две с "Газпром". В резултат на това България ще получи 200 милиона долара.

Петър Димитров коментира и договореностите с Русия относно цената на газа. Той цитира Путин, че 1/3 от цената, която заплащат българските потребители, зависи от "Газпром". Останалото са данъци и такси, които българската държава определя. Депутатът опонира на твърдение на Бойко Борисов, че тези 2/3 отиват в посредниците и ако се махне ДДС, то цената автоматично ще падне с 20 на сто.

“Все още не е ясно как и дали са преодолени главните противоречия с “Газпром”. Не е ясно дали ще остане досегашната транзитна мрежа и дали транзитът, за който сега получаваме по 100 милиона долара годишно ще се запази”, заяви още депутатът.

“Ако в преговорите не е гарантирано, че България ще възстанови инвестицията си и ще реализира добри печалби, значи нищо не е направено”, добави Петър Димитров. Според него интересно започва да изглежда сегашното състояние на Българския енергиен холдинг (БЕХ), тъй като се “накачулили с 1 милион проекти”. По най-груби сметки ангажиментите по различните проекти, по които работи компанията, възлизат на над 10 милиарда евро. Димитров е категоричен, че посмъртно БЕХ не можела да получи такива пари и припомни думите на финансовия министър Симеон Дянков, че държавни гаранции за енергийни проекти няма да се дават. Народният представител пресметна, че за близо 5 години БЕХ трябва да усвои повече пари, отколкото България – от европейските фондове.

“Ако БЕХ осъществи всички амбициозни проекти, с които е натоварена, трябва да му се направи паметник в знак на признателност и почит”, пошегува се Димитров.
Относно гражданското движение АБВ, Димитров отговори, че не е политически конкурент на никого. Той сподели, че историята е показала, че всеки американски президент е правил подобни структури преди да приключи мандата му с единствена цел да остане в политиката. “На нероден Петко не можем да баем, въпреки че българският опит в лицето на Симеон Сакскобурготски и Бойко Борисов показва, че точно това ще последва - политическа партия”, каза Петър Димитров. Той допълни, че БСП е донор на всички партии през последните 20 години и това донорство е било естествено, но не е убило партията, така че и сега АБВ не е заплаха за червените. НДТ 
 


Сходни връзки

ПЕТЪР ДИМИТРОВ: ИЗЯВЛЕНИЯТА НА БОРИСОВ СА СКАНДАЛНИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди