изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 01:18 EEST
Цветанов: Филчев е заподозрян за две убийства    
Ред и сигурностВътрешният министър Цветан Цветанов потвърди информацията, че бившият главен прокурор Никола Филчев е разследван за поръчителството на две убийства. Вчера германският разследващ журналист Юрген Рот съобщи, че в разговор с вицепремиера той му е съобщил, че убийствата на прокурора Николай Колев през 2002 г. и на ямболската адвокатка Надежда Георгиева през 2000 г. са поръчани от Филчев.



Днес в сутрешния блок на TV7 Цветанов потвърди, че бившият главен прокурор е сред заподозрените за двете престъпления, а не просто свидетел.
"Убийството на Николай Колев е било поръчано от тогавашния главен прокурор на България Никола Филчев, а самото убийство е било извършено от баретите на Алексей Петров", заяви министърът, цитиран от БЛИЦ.

По същата схема било извършено и убийството на адвокатката през февруари 2000 година в столичния квартал "Стрелбище", като Петров бил в ролята на възложител.

Цветанов разказа, че докато е бил главен прокурор Филчев явно е демонстрирал нежелание да се води докрай разследването на двете убийства, предаде Bnews.

По информация на в. Стандарт" съмненията за преки извършители падат върху трима бивши служители от Отряда за борба с тероризма, в който преди години работеше Петров. Възможно е до месец заподозрените да бъдат арестувани, допълва изданието.

Вчера пък в. "24 часа" съобщи, че бившият главен прокурор е бил разпитван близо два часа за отношенията си с бившия съветник в ДАНС Алексей Петров по делото "Октопод". Филчев отрекъл да е ходатайствал за назначаването на Петров като офицер на прикритие в Националната служба за сигурност. Повод за това било твърдението на бившия шеф на контраразузнаването Атанас Атанасов, че е назначил Петров по настояване на Филчев.

"Аз не бих се изненадал, ако в един момент бившият главен прокурор се окаже арестант. Аз бях един от последните хора, виждали Николай Колев жив. С него се срещнахме няколко дни преди убийството му за един разговор, свързан с Филчев, и с някои данни за негови дела. Колев ми се стори доста угрижен и аз го попитах дали не се безпокои от нещо. Той ми отговори: "Алексей Петров ще ми скочи", разказа междувременно Едвин Сугарев пред Дойче Веле.

"Вътрешно съм убеден, че Алексей Петров е бил съпричастен и е знаел какво се случва и при отвличанията от бандата, разбита при спецакцията “Наглите”, каза още днес Цветанов.


Той увери, че се върви усилено и към разкриване на убийството на банкера Емил Кюлев.
"Има още много работа, но и възможности то да бъде разкрито. След неговото убийство започва да се върти рулетката по следващите - на Румен Рачев и на адвоката Петър Лупов (убити според МВР от бандата "Килърите" - б.р.)", добави министърът.

През ноември миналата година прокурор Николай Колев осъди посмъртно България в Страсбург. Евросъдиите обявиха, че фигурата на тогавашния главен прокурор у нас Никола Филчев  е била недосегаема за правосъдието, че делото за разследване на убийството на Колев не е било независимо и ефективно и той го е възпрепятствал. http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Цветанов: Филчев е заподозрян за две убийства | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди