изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 07:38 EEST
СВ. БОЯНОВА: НЯМА ОПАСНОСТ ЗА ЗЪРНЕНИЯ БАЛАНС НА СТРАНАТА    
ЗемеделиеГенералтошевската кооперация "Демокрация" с председател Васил Василев бе удостоена с приза в категорията "Земеделска кооперация" в рамките на семинара "Селското стопанство и всичко за него"


"Към момента не съществуват опасения за зърнения баланс на страната. Износът на пшеница е по-голям от предишни години, но не застрашава производството на хляб". Това заяви в Албена зам.-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова, която участва в на XVI-тото издание на националния аграрен семинар "Селското стопанство и всичко за него". По думите й, 1 милион тона пшеница са изнесени за страни от ЕС, а останалите количества - за други държави. От известно време е започнал експортът на слънчоглед и царевица и за това е намалял този на пшеница, каза още Боянова.
Освен зам.-министъра, на откриването на агрофорума присъстваха кметът на Добрич Детелина Николова, зам.-изпълнителният директор на държавен фонд "Земеделие" Драгомир Господинов, експерти от МЗХ и ДФЗ, представители на аграрния сектор от цялата страна и др. Светлана Боянова съобщи, че до края на месеца шестата нотификация на Програмата за развитие на селските райони /ПРСР/ трябва да бъде изпратена за официално съгласуване с ЕК. Сред най-важните предложения за изменения са прехвърляне на остатъчния бюджет по мярка 611 "Доплащания към националните плащания" към негарантирания бюджет на мярка 121 "Модернизиране на земеделските стопанства" за инвестиции в секторите овощарство и зеленчукопроизводство, за проекти на млади фермери и полупазарни стопанства, за земеделска техника и други инвестиции извън гарантирания бюджет на мярката, увеличаване на компенсаторните плащания и размера на подпомаганите площи по мерки 211 и 212 за необлагодетелстваните райони и 214 "Агроекологични плащания". Други предложения за промяна са свързани с комбиниране на държавната помощ за сектор "Животновъдство" с кандидатстването по мярка 121, отпадане на възрастовата граница от 60 години за кандидатите по мярка 141 "Подпомагане на полупазарни стопанства в процес на преструктуриране",  стартиране на новата мярка 213 "НАТУРА" и др. Управляващият орган на Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. ще поиска прехвърляне на допълнителни средства към бюджета на т. нар. общински мерки, към които има огромен инвестиционен интерес.
13 808 заявления с обща стойност на поисканата субсидия по тях в размер на 5,3 млрд. лева са подадени по ПРСР от началото на прилагането й до момента, отчете зам.-изпълнителният директор на държавен фонд "Земеделие" Драгомир Господинов. Към 15 ноември 2010 г. са подадени 7 015 заявки за плащане на обща стойност 1,198 млрд. лева. По отношение на директните плащания зам.-министър Боянова съобщи, че обновяването на орто-фото картата на страната върви в срок, самолетното заснемане е приключило и се извършва последващата обработка на снимките. Заложеният срок по плана за действие за предаването на ДФ "Земеделие" на обновената база данни е 31 януари 2011 г. Изплащането на субсидиите ще започне след като приключат всички проверки на Фонд "Земеделие", т. е. през февруари догодина.
В рамките на семинара организаторите от "Добрички панаир" връчиха традиционните награди "Земеделска кооперация" и "Агробизнесмен". В първата категория отличието получи ЗК "Демокрация" от Генерал Тошево с председател Васил Василев, а във втората - Николай Димов от "Агролес" ЕООД от ямболското село Стефан Караджово. НДТ


 


Сходни връзки

СВ. БОЯНОВА: НЯМА ОПАСНОСТ ЗА ЗЪРНЕНИЯ БАЛАНС НА СТРАНАТА | 4 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
СВ. БОЯНОВА: НЯМА ОПАСНОСТ ЗА ЗЪРНЕНИЯ БАЛАНС НА СТРАНАТА
Автор: Anonymous да 2010-11-16 @ 22:40 EET
Демокрация-рента 70 лева ще дава


СВ. БОЯНОВА: НЯМА ОПАСНОСТ ЗА ЗЪРНЕНИЯ БАЛАНС НА СТРАНАТА
Автор: Anonymous да 2010-11-16 @ 23:01 EET
Браво1Другите арендатори по колко ли ще дават?Дали и те по толкова?
СВ. БОЯНОВА: НЯМА ОПАСНОСТ ЗА ЗЪРНЕНИЯ БАЛАНС НА СТРАНАТА
Автор: Anonymous да 2010-11-17 @ 18:17 EET
ДА се надяваме . Знам ,че в с. Зърнево ( Тервелско) има един хайдук казва се Иса ........ дава по 30-35лв. при условие ,че ги взема от държавата като субсидии.Трябваше него да номинират за арендатор на годината.
СВ. БОЯНОВА: НЯМА ОПАСНОСТ ЗА ЗЪРНЕНИЯ БАЛАНС НА СТРАНАТА
Автор: Anonymous да 2010-11-17 @ 21:05 EET
Разбрах че на места дават по 70,80 ,даже  и по 100 ,така ,чу да не се правят на ощипани Господата арендатори.и да приказват тинтири-минтири.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди