изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-28 @ 23:53 EET
СТАТИСТИКАТА ИЗЧИСЛИ 527 ЛЕВА СРЕДНА ЗАПЛАТА ЗА ОБЛАСТТА    
НовиниТя е със 111 лева по-малко от средната за страната. Средната работна заплата в Добричка област през третото тримесечие на годината е 527 лв., което е със 111 лв. по-малко в славнение със средната за страната. Това съобщават от Териториалното статистическо бюро. Данните на статистиците сочат, че в края на 2009 година добруджанци са получавали с 5 на сто по-малко. По размер на средната работна заплата Добрич се нарежда на 13-то място в страната, което е една позиция по-напред в сравнение с второто тримесечие на годината.


Традиционно най-високи са заплатите в столицата, както и в областите Враца, Стара Загора и Варна. В Добричка област по-високи са заплатите в обществения сектор, където средната работна заплата е 590 лв. срещу 499 лв. в частния сектор. Спрямо края на миналата година се отчита нарастване на заплатите в частния сектор с 2,6 %. В обществения сектор продължава тенденцията за намаление, което е с 3 %. Най-високи заплати получават работещите в секторите „производство и разпределение на електрическа и топлина енергия и на газообразни горива, във финансови и застрахователни дейности, както и в държавното управление. В сектора “Селско стопанство” средната заплата е 599 лева, а в “Туризъм” - 514 лева. Най-ниски са възнагражденията в отрасъл “Административни и спомагателни дейности” - 366 лева.
През третото тримесечие на тази година  наетите лица в областта са 36 237. Преди година те са били с 11 на сто повече. В  сравнение с първите  три месеца на тази година наетите в областта са се увеличили с 4 %. За юли, август и септември на тази година най-много са съкратените от секторите „Хотилиерство и ресторантьорство” и „Търговия и ремонт на автомобили”. Най-голямо е намалението на наетите в сферите  „Строителство” – 29 %,  „Финансови и застрахователни дейности ” – 22 %, а при „Операции с недвижими имоти” броя на работещите е спаднал близо 3 пъти.
 


Сходни връзки

СТАТИСТИКАТА ИЗЧИСЛИ 527 ЛЕВА СРЕДНА ЗАПЛАТА ЗА ОБЛАСТТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди