изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 17:12 EEST
АКТУАЛИЗИРАТ ПРОГРАМАТА ЗА ЧИСТОТА НА ВЪЗДУХА    
Новини Трябва да бъде актуализирана Общинската програма за намаляване на нивата на фини прахови частици в атмосферния въздух на община Добрич

Това съобщи вчера кметът Детелина Николова, която през миналата седмица е участвала в Министерството на околната среда и водите в среща за представяне на резултатите от регистрираните нива на фини прахови частици. В нея са участвали областни управители, кметове на общини, директори на РИОСВ. Поводът на срещата е бил откритата процедура от страна на Европейската комисия срещу България за нарушаване на общностното право за наднормените нива на прахови частици във въздуха. В много от общините са засечени нарушения, а в други въобще липсват програми за намаляване на праха във въздуха.
Въз основа на констатациите е възможно страната да бъде санкционирана, след което държавата ще заведе регресни искове срещу общините. Затова от МОСВ са настояли за спешни мерки за повишаване на качеството на въздуха.
Според кмета Д. Николова, от Европейската комисия се предоставя на България втори шанс за постигане на изискванията за нива на фини прахови частици в атмосферния въздух. За целта трябва да се актуализират общинските програми и да се предприемат необходимите действия във връзка с нарушеното качество на въздуха и планиране действията за отстраняване на всички проблеми на качеството на въздуха.
Общинската програма на Добрич е актуализирана за последно през 2009 г. Предстои тя да бъде актуализирана по отношение на някои моменти от нея, каза кметът. Според Д. Николова, е немислимо ЕК да дава втори шанс и българските власти да не се възползват от него. Тя каза, че много от действията, които общината предприема, са именно в тази насоченост. И посочи, че въвеждането на еднопосочно движение, измиването на улиците, ограничаване на струпването на автомобили в участъци, където живеят много хора, са част от мерките, които се предприемат в посока намаляване на фините прахови частици.
 


Сходни връзки

АКТУАЛИЗИРАТ ПРОГРАМАТА ЗА ЧИСТОТА НА ВЪЗДУХА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди