изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2021-01-18 @ 22:51 EET
ДА СИ КМЕТ НА ОБЩИНА Е ГОЛЯМО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО    
ОбществоВъв връзка с трите години от началото на настоящия мандат - пред в. "Нова добруджанска трибуна" кметът на община добричка Петко Петков


- Г-н Петков, каква е равносметката Ви за изминалите три години управление от настоящия Ви мандат ?
- Зависи от коя гледна точка преценяваме направеното през тези три години. Моята преценка е, че се изпълнява успешно Програмата за управление на кмета на общината за мандата 2007-2011 г. Надявам се и жителите на общината да са на същото мнение. Очакванията ми обаче за лесен мандат не се осъществяват. Мога да споделя, че изтеклите три години бяха наситени с много напрежение, финансова криза, по-малък финансов ресурс. Въпреки това една от основните стратегически цели, заложени в Програмата за управление на общината през мандат 200-2011 г. - запазване на финансовата устойчивост на общината, се изпълнява успешно. Приключихме успешно бюджетните 2007, 2008 и 2009 години без нито един лев неразплатени задължения и с ежегоден преходен остатък, гарантиращ балансиран бюджет на общината за всяка следваща година. За преодоляване последствията от финансовата и икономическата криза още в началото на 2009 година бяха набелязани мерки за оптимизиране на разходите и увеличаване събираемостта на собствените приходи. Независимо че с актуализацията на държавния бюджет за 2010 г. парите на общината за делегираните от държавата дейности и за местни дейности бяха намалени с 535 206 лева, успяхме да запазим равнището на предлаганите услуги в общината. Философията на изготвените досега общински бюджети е: разумно харчене на парите, като се отчитат нуждите на всяко едно от 68 населени места в общината и на хората живеещи в тях. Досегашните резултати от изпълнението на бюджета на общината за 2010 г. ми дават основание да смятам, че той ще бъде успешно изпълнен. Това ни даваше възможност да решаваме проблемите в населените места на общината. Ежегодно по строителството и благоустрояването се работи по над 200 обекта.
В изпълнение на Общинската програма за опазване на околната среда за периода 2008-2012 г. въведохме организирано сметосъбиране и извозване на битовите отпадъци в по-голямата част от общината. За опазване и възстановяване на околната среда извършихме озеленяване в 40 населени места с посадъчен материал произведен в нашият декоративен разсадник в с. Долина. Разработихме програма по енергийна ефективност за периода 2009-2011 г., която се осъществява съгласно предвидените мерки и период на изпълнение. Част от тази програма са два проекта за внедряване на енергоефективни мерки по ОП "Регионално развитие", които са на финален етап. Единият е "Възстановяване и модернизиране на детските заведения в прилежащите територии на град Добрич" - на стойност 3 521 594. 34 лева с цел подобряване качеството на жизнената среда за жителите на тези селищни центрове и околните населени места за осигуряване на равен достъп до качествено възпитание. Обекти на проекта са: ЦДГ и ОУ с. Карапелит, ЦДГ с. Стожер, ЦДГ с. Победа, ЦДГ с. Бенковски, ЦДГ с.Божурово, ЦДГ с. Одърци. Другият проект е "Обновление на читалищата в община Добричка" - на стойност 1 926 530 лева. По него се обновиха читалищата в селата Победа, Дончево, Стефаново, Стожер, Бранище, Карапелит и Плачи дол. По Оперативна програма "Човешки ресурси" реализирахме проект "Шанс за кариерно развитие на деца, застрашени от отпадане от училищната образователна система" - на стойност 123 234 лева. Проектът, който обхвана 18-те основни училища на територията на община Добричка, стартира на 22 октомври 2009 г. и приключи на 21 юни 2010 г. Партньори на общината бяха основните училища на с. Хитово, с. Смолница и с. Победа. Програмата за развитие на селските райони, Ос 4 Лидер, "Придобиване на умения и постигане на обществена активност на съответните територии за потенциални местни инициативни групи /МИГ/ в селските райони" бе одобрен проект на стойност 108 704.00 лева, на 3 юни 2009 г.  По него бе реализиран цялостен процес по изграждането на Местната инициативна група и разработването на Местна стратегия за развитие на територията, които отговарят на изискванията и критериите за прилагането на подход "Лидер" в България. По проект "Трансграничен Румъно-Български Пазар на селскостопанските произведения" работим в партньорство с община Делени, окръг Констанца. Екипът на дирекцията продължава да разработва проекти по отворените схеми на европейските фондове. Всички служители получиха съответната квалификация - участват обучителни курсове по всички Европейски програми. Дирекция ЕППИР, като ново звено в общината, придоби опит с помощта на външни експерти и консултанти по разработката на проектите и оформянето на специфичната документация за всеки отделен проект и вече може да работи и самостоятелно.
На 6 октомври 2010 г. подписахме два договора за стартиране на проект "С грижа за хората за независим и достоен живот в община Добричка" - на стойност 199 399.55 лева, и проект "Създаване и функциониране на Център за обществена подкрепа за деца в неравностойно положение от 7 до 18 години в община Добричка" - на стойност 147 250.55 лева, одобрени от Договарящия орган по ОП "Развитие на човешките ресурси". Целта на проектите е предоставяне на грижа в семейна среда на болни, самотни възрастни лица и деца, подобряване качеството на живот чрез превенция на риска и подкрепа за реинтеграция, създаване възможност за повишаване качеството на живот на деца и семейства от уязвимите групи в община Добричка и устойчиво предоставяне на социални услуги в общността чрез разкриване на Център за обществена подкрепа.
В изпълнение на Програмата за управление на мандат 2007-2011 г. усилено се работи за подобряване на условията за административно обслужване в администрацията и по населените места и разширяване капацитета на кметствата и кметските наместничества за предоставяне на по-качествени административни услуги. Извърши се техническо обезпечаване на кметствата и кметските наместничества. Предоставени са 69 компютърни конфигурации и 67 периферни устройства. Служителите преминаха успешно специализирано обучение, с цел рационално и ефикасно използване на техниката и програмните продукти. Всяка година близо 40 служители преминават курсове на обучение, темите са в различни направления, като е предвидена възможност един и същи служител да се включи в повече от една тема във връзка с заявената потребност. През трите години от управлението на мандата община Добричка е предоставила близо 53 000 административни услуги на  физически и юридически лица, като 23 000 от тях са извършени в кметствата и кметските наместничества. Внедрена е система по управление на качество ISO 9001:2008, като успешно преминаха три контролни одита, извършени от сертифициращия орган СЖС. Развитието на функционалността и визията на сайта на общината е част от стратегията за е-управление на община Добричка. За реализиране на тази цел е изградена оптична свързаност на общинската администрация с интернет доставчика, монтирано е и е пуснато в експлоатация инфо-тъч табло. Голяма част от служителите в администрацията са обезпечени с е-подписи за осигуряване на възможност за обмен на е-подписани документи с институции и организации.
- Вие сте кмет пети мандат. Каква е формулата на успеха? Кой период от управлението си бихте определил като най-труден и защо?
- Това е вече история. Печеленето на избори си остава мой патент. Не мога да разкривам формулата на успеха. Мога само да отбележа, че хората не бъркат в избора си. И ако при мен се получи, не дай си боже, провал виновникът ще съм аз самият. Да си кмет на община е голямо предизвикателство. Това чувство може да изпита само този, който е бил такъв. Трудностите са ежедневие. Винаги трябва да си готов да ги посрещнеш и преодолееш.
- Трудно ли се управлява най-голямата по територията община в България? Как община Добричка успява да се справи с финансовата криза ?
- Аз не се оплаквам нито от голямата територия, нито от много работа. Нали с мене са 43 кмета и 25 кметски наместници, а и кметският екип също помага. Съпричастни към нашите проблеми са и директори на ОУ, ЦДГ, читалищни секретари, хората от бизнеса. Взаимно си помагаме в името на общината и нейните жители. Справяме се и със финансовата криза.
- Върху какво ще акцентирате в последната година от настоящия си мандат ?
- Основно върху предложенията, които ще бъдат направени на общоселските събрания, на това, което хората от селата смятат, че е  приоритет за тях. Да се надяваме, че ще осигурим повече финансов ресурс от собствени средства от проектите.
- Ще се кандидатирате ли за шести мандат ?                   
- Питате ме дали желая да спечеля изборите за кмет на община Добричка за шести път. Ще се опитам.

Разговаря Мариела БОНЧЕВА


 


Сходни връзки

ДА СИ КМЕТ НА ОБЩИНА Е ГОЛЯМО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2021 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди