изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 10:53 EET
БАЛЧИК - КУЛТУРНА СТОЛИЦА НА ДОБРУДЖАНСКОТО ЧЕРНОМОРИЕ    
ИнтервютаКато трите най-добри години в управлението на община Балчик от началото на демократичните промени определи кметът Николай Ангелов първите три години от мандата си. Пред вестник „Нова добруджанска трибуна” три години след началото на мандата и година преди следващите местни избори той категорично заяви, че смята да се кандидатира за кмет:

- Г-н Ангелов, изминаха три години от началото на мандата Ви като кмет на община Балчик. Бихте ли направил оценка на трите години?
- Това са трите най-добри години в управлението на общината от демократичните промени насам. През първите две години от мандата, тъй като за тях имаме абсолютно точни цифри, собстветите приходи са повече в сравнение с първите три години на предния мандат. Собствените приходи на общината за три години от управлението на предишния кметски екип – 2004, 2005 и 2006 г. са били 22 965 000 лева,  а само за първите две години – 2008 и 2009 г., на настоящия мандат те са били 23 204 000 лева. След като приключим 2010 г. категорично ще можем да заявим, че за трите години имаме повече приходи отколкото за трите години на предходния мандат. До момента приходите за 2010 г. са около 10 милиона лева. Очаквам до края на 2010 г. те да достигнат 12 милиона лева. Тук обаче искам да подчертая нещо – имаме разлиична структура на собствените приходи. Голяма част от приходите в предния мандат са били от продажба на земя. Тогава имаше силен пазар на земята и за първите три години – 2004, 2005 и 2006 г. е продадена земя за 8 140 000 лева. В първите две години на настоящия мандат, за които имам категоричните цифри, ние сме продали земя за 2 980 000 лева. Това, естествено се дължи на кризата и на липсата на купувачи. Категорично казвам, че бюджетът ни е константен, което ни позволява да развием цялостната си политика. Винаги съм казвал, че във времето, откакто съм кмет, аз съм нямал приоритет в политиката. Общината е институция, която трябва да отговаря за цялостния живот в тази община – инфраструктра, култура, спорт, образование, медицина, свободно време и всичко друго. Смятам, че през цялото време разходите ни са били балансирани. Направили сме доста в инфраструктурата. Привлекли сме доста пари от донори – от държавния бюджет, от Световната банка и , не на последно място, т.нар. европейски пари. Община Балчик не е община, която зависи от държавните субсидии т.е. намалението на държавната субсидия от около 200 000 лева ние веднага компенсирахме с местни приходи. Поради това нямаме съкращения, съкратена работна седмица, неплатени отпуски, режими на осветление по улиците или друго, което правят останалите общини. Ние сме една от малкото общини, където относителният дял на собствените приходи е по-голям от субсидията, която получаваме от държавата.
- Кои са по-големите проекти, които успхте да реализирате? На какъв етап е реализацията на проекта по програма ИСПА? Ще успее ли да приключи успешно проектът по програма ИСПА и Балчик да бъде с асфалтирани улици преди следващия туристически сезон?
- Сред по-големите инфраструктурни проекти, които се изпълниха или продължават да се изпълняват, на първо място е  прословутият воден проект по ИСПА. Той попада в двете крайности – най-доброто нещо, което се случи в рамките на трите години, и същевременно с това – най-лошото нещо, което може да се случи на един кмет. Имаме нова пречиствателна станция в града, до края на тази година ще подменим 95 километра водопроводи и канализация. Но, поради лошата организация, която се създаде от изпълнтеля, той стана един скандален проект.  Но, всяко нещо си има край, и аз съм убеден, че в края на годината изкопните работи в нашия хубав град ще приключат. Не съм убеден дали изпълнителите ще успеят да положат асфалтовата настилка върху изкопите, но очаквам, че това ще стане напролет. Друго, което сме направили, е канализация в Кранево за около 1,2 млн. лева, главния колектор, свързахме село Оброчище с пречиствателна станция Албена,  където също инвестирахме 1,2 млн. лева. За първи път направихме  рехабилитация на четвъртокласен път – Стражица – Ляхово, където също бяха инвестирани около 800 000 евро. Успяхме чрез програма на МОМН да направим спортните площадки на училище „Антим І” и чрез фонд „Енергийна ефективност” да санираме сградата, в резултат на което това училище придоби европейски вид. За първи път, от зората на демокрацията, в Балчик беше направен цялостен ремонт на две детски градини, беше изградена нова детска градина в с Соколово като се използва стара сграда, която бе цялостно реконструирана. Бяха направени цялостни ремонти на няколко детски градини в другите села – Кранево, Ляхово, Безводица, Сенокос. С гордост мога да кажа, че всичките ни детски градини в момента са в много добро състояние. През 2011 г. ние ще инвестираме още средства в тях. В рамките на този мандат беше завършен и новият участък на Дамбата. Едно от нещата, с които се гордея, макар че се извърши със средства от държавния бюджет, това е рехабилитацията на третокласния път Балчик-Генерал Тошево. За първи път беше направена рехабилитация на 40 км. третокрасен път. Добре, че тогавашният министър г-н Гагаузоов си счупи колата по него, за да стане.
- Сред акцентите в работата Ви като кмет и на екипа Ви е утвърждаването на Балчик като културно средище с богата и разнообразна програма. Успяхте ли в тази насока?
- С радост мога да кажа, че Балчик си върна мястото, което заслужава – на културна столица на Добруджанското Черноморие. Имаме над 220 културни събития през тези три години. Освен традиционните фестивали, успяхме да направим два нови фестивала - Балчик Balchik Classic Days  и Виа понтика, да развием изключително много кинофестиивала,  така че той да стане кинофестивалът с най-много участници в България. Същевременно той стана и музикален фествал, над 20 групи участваха тази година в музикалната програма на фестивала. Доста средства отделихме за самодейците в общината. Дадохме им доста сцени, съставите ни гастролираха и в чужбина. Наши състави бяха в Русия, Турция, Хърватска, Полша, Словакия и др. С гордост можем да кажем, че нашият хор „Черноморски звуци” спечели златен и сребърен медал на един от най-престижните фестивали за хорово изкуство в Прага и аз бях безкрайно удовлетворен от това тяхно постижение.
- Какво успяхте да постигнете в сферата на образованието и социалната политика?
- Както са ми казали от Регионалния инспектор по образование, най-обезпечените училища в областта са училищата от община Балчик. Няма нещо, от което да са лишени. С гордост мога да кажа, че организирахме столово хранене т.е. даваме закуска и обяд във всички 6 училища. Нямаме дете, което да отива на училище и да няма възможност да получи закуска и топъл обяд. Две трети от стойността на продуктите и изцяло режийните разноски се поемат от общинския бюджет, а децата заплащат само една трета от стойността на продуктите. За социиалнослабите, поемаме стойността на 100 процента. Говоря само за обядите, тъй като закуските са делегирана от държавата дейност. Успяхме да направим спортни площадки. Готова е втора площадка с изкуствено тревно покритие – в с. Оброчище. С помощта на община  Балчик запазваме медицинските заведения – както Медицинския център, така и Общинската болница, която е една от деветте общински болници в България, която е одобрена за финансиране по европейските програми. Можем да се похвалим, че успяхме да си запазим болницата. Наистина ние сме общината, която дотира, може би, най-много този сектор. Болницата в Балчик се дотира с 1 млн. лева пряка субсидия от бюджета на община Балчик, като в тази сума не влизат капиталовите разходи и закупуването на ново оборудване, а всяка година купуваме по нещо. В социалната политика, без да коментирам дейности, които идват от държавата, ще отбележа, че всички социалнослаби от Балчик получават по 1 хляб на ден. Раздаваме около 1500 хляба на ден. Всички пенсионери над 70 години ползват безплатни карти за градски транспорт, а другите – на символична цена. Друго, което отчитаме като успех е, че вече празникът на Балчик се чества много по-тържествено. За първи път вече три години гражданите на Балчик се събират и заедно посрещаме нова година.
- Как се развива спортът в общината?
- За първи път в историята си футболният клуб „Черноморец Балчик” е в „Б” група. Създадохме морски круб, тъй като до 2008 фг. Морски град като Балчик нямаше морски клуб. Само от деца е, но те ни донесоха страшно много медали и отличия – 40 отличия от 10 регати. Превърнахме се в национален център за хвърляне, благодарение на огромния ентусиазъм на момчетата и техния треньор. Имаме републикански, балкански шампион. Създадохме отбори по почти всички спортове – волейболен, шахматен, боксов, карате, кикбокс.
- Какви нови инвестиционни проекти се очаква да стартират?
- 2010 г., за мое съжаление стана една подготвителна година. Поради това, че през 2009 г. се проведоха парламентарни избори, бе блокиран малко държавната машина. Имаше и известно забавяне по европроектите, които са основния финансов донор на всички общини в България. Получи се така, че за проектите, с които кандидатствахме в началото на 2009 г., получихме одобрение в края на 2009 – началото на 2010 г. след което започнаха дълги процедури по ЗОП, дълги процедури на съгласуване с управляващите органи по програмите. В края на ноември ще подпишем  договорите за реалното изпълнение на проектите. И трябва пак да се похваля – община Балчик няма подаден проект по оперативните програми, който да не е одобрен за финасиране. В момента имаме одобрени за финансиране, но нестартирали проекти на стойност 10 966 00 лева. Те са "Рехабилитация и благоустрояване на ул."Д-р Златко Петков", "Иван Вазов", "Г. Бенковски", "Хр. Ботев"; рехабилитация на два паркинга встрани от улици Д-р Златко Петков и "Г. Бенковски"; и изграждане на места за отдих в близост до ул."Г. Бенковски" – 4 287 715,46 лв.; „Изграждане на канализация и рехабилитация ня водопровод и пътна настилка на ул. "Черно море" с. Кранево и рехабилитация на водоснабдителна, канализационна мрежа и петна настилка на ул. "Дунав" с. Кранево"  –  2 556 692,00 лв.; „Повишаване на енергийната ефективност на образователната инфраструктура на територията на Община Балчик“ – 3 367 291,85 лв.; „Балчик  - укрепване на свлачище „Сборно място“: подобект „Вертикална шахта 5“ и подобект: „Вертикална шахта 6“.  Стойност – 577 241,10 лв.; „Протегната ръка за помощ” по ОП „Развитие на човешките ресурси” . Стойност – 177 660,80 лв.
- За какво няма да ви стигне мандатът?
- За толкова много неща. Оказва се, че, за да си кмет, след като имаш една идея, трябва да минат една-две години, за да я видиш реализирана. Това важи за всеки по-голям инфраструктурен проект. Ние имаме идеи, които сега генерираме, а няма как в рамките на една година те да се случат.
- С какво, според Вас, балчиклии ще запомнят първия Ви мандат?
- Смятам, че най-видимото е инфрастрктурата, но, може би и огромните сили и средства, които вложихме за културата. Ние сме се стремили да обхванем всички сфери, не мога да кажа, че нещо е било приоритет.  
- За какво най-много съжалявате, че успяхте или не успяхте да направите?
- Казах вече, че най-хубавото и същевременно най-лошото нещо, което ни се случи, беше проектът по ИСПА. Съжалявам, че не успяхме овреме да предприемем адекватни мерки, за да задължим изпълнителя да работи цивилизовано и по европейски. Инвестицията наистина е много голяма, но можехме да спестим малко неудобство на гражданите.
- Една година  преди следващите местни избори, имате ли вече нагласа дали ще се кандидатирате за нов мандат?
- Да, категорично.
 


Сходни връзки

БАЛЧИК - КУЛТУРНА СТОЛИЦА НА ДОБРУДЖАНСКОТО ЧЕРНОМОРИЕ | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
БАЛЧИК - КУЛТУРНА СТОЛИЦА НА ДОБРУДЖАНСКОТО ЧЕРНОМОРИЕ
Автор: Anonymous да 2010-11-17 @ 20:25 EET
Умряла циганката и сега сам се хвали.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди