изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 18:05 EEST
Бензинът поскъпва, данък сгради - неясен    
Парламент

Министерският съвет оттегли от Народното събрание предложението си за промени в Закона за местните данъци и такси, одобрени през април. В кабинета вече има друг проект, който предвижда да бъдат улеснени както данъкоплатците, така и общинската администрация, съобщи БТА, като се позова на съобщение на МС. В документа е записано, че се разширяват правомощията на общините. Повече подробности за новия законопроект все още няма.



Миналата седмица финансовият министър Симеон Дянков каза, че правителството се отказва от данък "лукс". По думите му, казани тогава, ще останат заложените в законопроекта за местни данъци и такси по-широки диапазони за определяне на данък "сгради" от общините. Размерът ще е между 2,5 и 4,5 промила. Ще се облагат имотите с данъчна оценка под 1680 лв., от които досега не се събираше данък "сгради".
Синдикатите и работодателите обаче се обявиха против повишаването на горната граница за данък "сгради".  Ръстът от 2,5 промила на 4,5 промила може да доведе до увеличение на данъка с до 80%, негодуваха те.
КНСБ предложиха да се повиши долната граница на данък "сгради".

Народните представители приеха днес промените в Закона за данък върху добавената стойност. Те решиха ставката за организирания туризъм догодина да стане 9%. Тя обаче ще влезе в сила от 1 април 2011 г.
Досега ставката за индивидуални настанявания беше 20 процента, а за групови - 7 на сто.

Промените в Закона за акцизите пък предвиждат двойно облагане за цигари, които са по-дълги от 8 см без филтъра.

С измененията в закона се предвижда и покачване на цената за тютюна за пушене, който ще се облага като фино нарязан тютюн. Това ще стане чрез разширяване на обхвата на определението за фино нарязан тютюн - като за такъв вече ще се счита тютюнът, при който тютюневите частици имат широчина на нарязване, по-малка от 1.5 милиметра, а не както е досега - по-малка от 1 милиметър.

С приетите промени акцизната ставка за тютюна за пушене се повишава от 100 лева на 130 лева за килограм. В закона се записва, че от 1 януари 2012 г. тази ставка ще стане 152 лева за килограм.
Ще се повишат акцизните ставки върху бензина, дизела и керосина, които трябва да достигнат минималните равнища за ЕС. Така за бензина увеличението ще бъде от 685 на 710 лева за 1000 литра, а за дизела и керосина - от 600 на 615 лева. Това означава, че бензинът ще поскъпне ск 3 стотинки на литър, а дизелът - с две стотинки. http://dnes.dir.bg

 

 


Сходни връзки

Бензинът поскъпва, данък сгради - неясен | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Бензинът поскъпва, данък сгради - неясен
Автор: Anonymous да 2010-11-18 @ 18:27 EET
А каква е причината да е толкова скъп пропан-бутана?

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди