изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 21:26 EEST
Държавният департамент: В България горят джамии и синагоги    
По светаБългарското правителство зачита като цяло религиозната свобода, но не прилага последователно законите в тази област.
Дискриминацията, тормозът и обществената нетърпимост спрямо някои верски общности обаче все още се проявяват спорадично, а вандалските прояви срещу джамии зачестяват, сочи доклад на Държавния департамент на САЩ, съобщи БНР.


Продължават да постъпват многобройни оплаквания от мюсюлмани за оскверняване на храмовете им в България, пише в документа. Сред цитираните случаи са опожаряване на джамията в Никопол през октомври 2009-а, подпалването на благоевградската по същото време и на карловската джамия през април тази година.

Изредени са и вандализми срещу мюсюлманските храмове в Пловдив, Казанлък и други градове.

Представители на еврейската общност са сигнализирали за оскверняване на еврейски училища в София на 10 март и за нападение с коктейли "Молотов" на 13 юли по синагога в Бургас.

Авторите на доклада отбелязват, че решение за компенсиране на членовете на Алтернативния синод на православната църква все още не е взето, въпреки постановлението на Европейския съд за правата на човека.
Няколко от т. нар. "нетрадиционни" религиозни групи като "Свидетелите на Йехова" се оплакали, че българските медии отразяват дейността им с негативна, пренебрежителна или дори клеветническа информация. http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Държавният департамент: В България горят джамии и синагоги | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.18 секунди