изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 11:36 EET
Изясниха как алкохолът помага на сърцето    
Здраве Рочестър, САЩ /КРОСС/ Механизмът на полезното действие на алкохола върху сърдечно-съдовата система бе изяснен от американски биолози, се посочва в статия в списание „Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology". Очаква се резултатите да помогнат при създаването на нови лекарства срещу атеросклероза. Според наблюденията на лекари алкохолът в малки дози намалява риска от сърдечносъдови заболявания с около 20-40%.

 До момента обаче не беше ясно кои клетъчни механизми са причината за това. Специалисти от университета в Рочестър, САЩ, за първи път доказват, че благотворното въздействие на алкохола върху сърцето може да е предизвикано от намаляването в кръвта на протеина Notch1, който е част от семейството белтъчини Notch. Вече бе установено, че тези белтъчини, които се намират на повърхността на клетките на кръвоносните съдове, отговарят за предаването на сигналите, регулиращи растежа на гладките сърдечни мускули. Смята се, че по този начин дейността на Notch1 е свързана с развитието на атеросклерозата. За изследванията си биолозите използвали специални мишки, чиито кръвоносни съдове били изложени на бърза „корекция" при различен тип негативни въздействия върху тях. Според получените резултати намаляването на концентрацията на Notch1 в кръвта на гризачите, получавали ежедневно алкохолната си доза, която се равнява на чашка-две алкохол при човека, е предотвратило разрастването на клетките на гладките съдови мускули и вследствие на това - свиването на стените на кръвоносните съдове в сърцето. Учените изяснили, че това става за сметка на блокирането на синтеза на протеина Notch1. „Разбирането за полезното действие на умерени дози алкохол върху здравите хора е много важно от фундаментална гледна точка. То няма да доведе до препоръки от страна на лекарите пациентите им да употребяват алкохол в определено количество. Впрочем вероятно ще бъдат разработени други терапевтични методи за подобряване на състоянието на сърдечносъдовата система, включително при милиони хора, страдащи от коронарна болест", твърди ръководителят на екипа Ейлийн Редмънд в съобщение на Рочестърския университет. Според учените става дума за разработване на лекарства с благотворно въздействие на организма без страничните ефекти, свързани с употребата на алкохол.
 


Сходни връзки

Изясниха как алкохолът помага на сърцето | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди