изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 16:32 EET
Няма мистерия в катастрофата с Гунди. Беше инцидент    
Новини

“Разбрах, че писали някъде наскоро, че катастрофата на Гунди и Котков била предварително нагласена и осъществена от Държавна сигурност. Дори журналистка била подготвена и изпратена да чака на мястото, за да заснеме всичко. Пълни глупости. Връщах се от командировка в Плевен с такси, когато в далечината на прохода Витиня се видя пушек. Шофьорът каза, че има катастрофа, и спря. Бяхме втората или третата кола.



В този момент видях пламъци, които излизаха от една кола, която се беше блъснала в камион. Дойдоха някакви хора от близката бензиностанция и казаха, че Георги Аспарухов-Гунди е катастрофирал. Изведнъж избухна резервоар и всичко бе обхванато от още по-големи пламъци. Взех си фотоапарата и започнах да снимам.”

Това си спомня за трагичния 30 юни 1971 г., когато в катастрофа край Витиня загиват легендарните футболисти Георги Аспарухов и Никола Котков, художник-фотографът Петра Атанасова от Пазарджик. Тя е и единствената, която успява да документира жестокия пътен инцидент, потресъл цялата страна, при който алфа ромеото на Гунди се блъска челно в резервоара на ЗИЛ, който изскача от страничен горски път и ненадейно се озовава пред колата на футболиста. От удара резервоарът на камиона избухва в пламъци, които обхващат и колата на футболистите.

Пътуващите в алфа ромеото изгарят като факли. Петра прави няколко кадъра, когато на мястото пристига милиция и приканва всички да се отдръпнат. Минути по-късно обаче се оказва, че милиционерският фотограф е забравил да си вземе филми и няма кадри, за да заснеме произшествието. Сещат се, че някаква жена е снимала допреди малко и я викат отново край догарящата кола на Аспарухов.

“Направих 22 кадъра от катастрофата. Оригиналният филм все още си е у мен. Първоначално снимах от страната на бензиностанцията. След като пожарникарите пристигнаха и угасиха пламъците, започнах да снимам и овъглените тела. Виждаше се оголеният череп на Гунди. Върху скелета на Котков бяха останали необгорели части от карираното му сако. На третия човек в колата, по-късно разбрах, че е военен, когото качили случайно на автостоп, се виждаше само единият крак.

Гледката беше страшна. Шофьорът на камиона седеше отстрани и се беше хванал за главата сякаш го бе обзела лудост”, връща се в спомените си Петра Атанасова.

Тя е категорична, че катастрофата е станала случайно и в нея няма предварителна организация или мистерия. Още докато снимала, а по-късно това се виждало и на кадрите, й направило впечатление, че от левите гуми на алфа ромеото имало дълги спирачни следи по асфалта, а от десните съвсем малки. Все едно спирачките на десните колела са хванали едва в последния момент.

Дали това е така, Петра не знае и не иска да гадае. След време научила, че автомобилният състезател Илия Чубриков направил следствен експеримент и неговата кола успяла да спре, преди да се блъсне в няколкото бали слама, които имитирали фаталния камион.

Ден след трагедията Петра била извикана в София, където предала в МВР снимките от катастрофата. Наградили я с грамота за изпълнен граждански дълг. Предупредили я обаче на никого да не показва снимките и да не говори за тях.

Тя спазила заръката повече от 20 г. За първи път снимките от гибелта на Гунди и Котков са публикувани единствено в “24 часа” през 1993 г.

През годините при нея идвали всякакви хора, за да им даде оригиналите, но тя категорично отказвала. Преди около 2 г. дошъл и бившият конституционен съдия Георги Марков, който я помолил за снимки от трагедията. Обяснил, че ще ги предаде на съпругата на Гунди - Величка. Петра му предала един набор от останалите й копия.

Всъщност малко хора знаят, че Петра Атанасова, която на 20 декември ще навърши 76 г., е една от легендите на българската фотография. По нейни изчисления през кариерата си на фотограф е направила над 2 млн. кадъра.

Момичето от Стара Загора пристига в Пазарджик през 1955 г., когато се омъжва за местния д-р Ст. Атанасов. Пет години по-късно започва работа като лаборант във фотостудио. Така се запалва по фотографията. Със всеки изминал ден става все по-добра, когато през 1970 г. е удостоена със звание “художник -фотограф”. Назначена е за ръководител на Центъра за фотоинформация и фотопропаганда в Пазарджик, но това не я откъсва от снимането. В началото на 80-те години на миналия век вече е отговорен редактор на фотоцентъра до пенсионирането си през 1993 г.

“Обиколила съм цялата страна. Снимала съм навсякъде. Най-много обаче обичах да ходя и снимам в Родопите”, връща се в спомените си Петра. През кариерата си е правила много самостоятелни изложби. Нейни снимки са участвали в биеналета по фотография в Европа и у нас. Лауреат е на десетки награди от наши и международни конкурси по фотография. Първата си самостоятелна изложба в Пазарджик прави обаче едва през 2007 г., когато на практика е приключила с кариерата си. Сама не може да отговори защо се е случило така.

Петра е и фотографът, който е заснел всички постановки на сцената драматичния театър “Константин Величков” допреди години. Пази оригиналните филми с негативите в няколко легена в дома си. Може би няма голям български актьор, който да не е заснела. Направила и история на театъра в снимки. В специалното издание за 40-годишнината му всички снимки са нейни. Авторите обаче забравили да публикуват името й в книжката, което дълбоко я обидило. Това е и една от причините наскоро да заведе и дело за дължими хонорари, въпреки че определила възможно най-ниската цена за авторските си права върху снимките.

“Вече не снимам. Обеднях. Заключила съм всичките си фотоапарати. Сега си гледам градинката на село”, с горчивина споделя легендарната фотографка. От няколко години Петра Атанасова живее в 110-годишна къща в пазарджишкото с. Дебращица. Въпреки годините си продължава да е все така жизнена. За съселяните й е обичайно да я видят зад волана на старата й лада да потегля към Пазарджик. http://www.24chasa.bg

 


Сходни връзки

Няма мистерия в катастрофата с Гунди. Беше инцидент | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди