изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 18:50 EET
СОФИЯНЦИ ПРЕНЕБРЕГНАХА РЕШЕНИЕТО НА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ В ДОБРИЧ    
Новини
На паралелна церемония в НДК е връчена Националната литературна награда "Йордан Йовков", учредена от община Добрич. Въпреки че общинските съветници в Добрич гласуваха да не се присъжда. Въпреки решението на Общинския съвет в Добрич тази година да не се присъжда Националната литературна награда "Йордан Йовков", отличието е връчено в столицата. За церемонията съобщи бТВ и информира, че наградата е връчена на двама писатели - Кольо Георгиев и Димитър Томов от председателя на Съюза на българските писатели Николай Петев.



  Церемонията се е състояла в НДК на 18 ноември по същото време, когато в Добрич бе тържественото отбелязване на 130-ата годишнина от рождението на Певеца на Добруджа и връчване на проф. Светлозар Игов на наградата за научно изследване и популяризиране на Йовковото литературно наследство. 
"Иван Гранитски - член на журито, заяви, че е имало политически натиск и върху общинските съветници в Добрич за определянето на лауреата. По думите му три писателски организации са спасили наградата, като са я преместили в София. Техни представители са били в деветчленното жури, което с осем гласа е избрало двамата носители на отличието - доказани таланти с безспорни заслуги за нацията, по думите на Гранитски." - съобщи още бТВ.
НДТ припомня, че комисията за определяне на Националната литературна награда на името на Йордан Йовков, която се връчва през пет години, реши тази година тя да бъде разделена на две и да бъде получена от Кольо Георгиев и Димитър Томов. Според статута, крайната дума имат общинските съветници на Добрич, които утвърждават решението. Председателят на комисията и зам.-кмет на града Камелия Койчева внесе на заседанието на ОбС през октомври докладна записка, в която предложи тази година да не се връчва Голямата награда, а само отличието за научно изследване и популяризиране на Йовковото литературно наследство. Тогава тя определи като прецедент разделянето на наградата на две и посочи, че е подписала протокола с особено мнение, като добави, че статутът не предвижда подобно разделяне. В крайна сметка общинските съветници на Добрич решиха Националната литературна награда да не се присъжда, а само отличието за научно изследване и популяризиране на Йовковото литературно наследство - на проф. Светлозар Игов.
Във връзка с проведената в София церемония, на която е връчена Националната литературна награда на Кольо Георгиев и Димитър Томов и която е проведена по същото време с тържественото честване в Добрич, НДТ потърси за коментар зам.-кмета Камелия Койчева. Тя категорично подчерта, че Националната литературна награда на името на Йордан Йовков е учредена от община Добрич и се определя с решение на Общинския съвет. В този случай правилата са спазени, действията са според статута на наградата и нормативната база, ние сме си свършили работата, заяви К. Койчева. Те не могат да казват, че връчват Националната литературна награда "Йордан Йовков", категорична бе тя.

 


Сходни връзки

СОФИЯНЦИ ПРЕНЕБРЕГНАХА РЕШЕНИЕТО НА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ В ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди