изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 15:39 EEST
Професор: 8 млн. роми и 300 000 българи след 90 г.    
НовиниДо 2015 г. българите ще бъдат "екзотично малцинство", ще преобладават етносите на циганите и турците, прогнозира проф. Петър Иванов, ръководител на изследване на Центъра за демографска политика. През 2030 г. ромите у нас ще бъдат 2 милиона, турците - 1 милион, а българите - 3 400 000, добави той, цитиран от БТА. Според изследването, през 2100 г. населението на България ще бъде 10 млн. души, от които 8 млн. роми, 1.5 млн. турци и едва 300 000 българи.

Иванов посочи, че за интеграцията на ромите у нас са изхарчени милиони, без резултат. Причината, според него, е, че ромите като малцинство никога няма да могат да се интегрират в обществото "на основата на ценности, присъщи за мнозинството".
Изходът, според неправителствената организация, е в национална стратегия за демографските проблеми, която да вземе мерки за понижаване на смъртността, поощряване на раждаемостта, административно и стопанско планиране за преодоляването на обезлюдяването, възпитаването в духовни ценности.

Центърът за демографска политика организира конференция "Заплахи за етнодеформация и дебългаризиране на обществото" на 12 декември в Русе.
На форума ще бъдат представени статистически, демографски и социологически аспекти в структурата на обществото, както и възможностите за противодействие срещу етническата деформация и т. нар. дебългаризация на обществото.

През август професорът алармира, че българската нация изчезва. Според него думата „катастрофа” най-точно описва демографската ситуация в страната. http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Професор: 8 млн. роми и 300 000 българи след 90 г. | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди