изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 15:29 EEST
НОВ ШАНС ЗА ФИРМИТЕ ОТ ДОБРИЧ И КОНСТАНЦА    
Новини65 са регистрираните в Констанца фирми с българско участие

Стартът на новия съвместен проект на търговско промишлените палати на Добрич и Констанца беше даден в петък. По този повод тук бяха представители на румънските партньори. Изпълнителният директор на Камарата за търговия, индустрия и навигация в Констанца Йон Жуганару припомни, че отношенията между двете палати датират от 1990 г. "Станахме и колеги, и приятели по време на осъществяването на нашите проекти, които до момента са 11, а новият е 12-и", каза той. Според него, може да се говори за известен напредък в икономическите отношения между двете страни, но може да се реализира много по-голям растеж в тези области. Затова ролята на палатите е да посредничат при осъществяването на търговските дейности. Според Йон Жуганару, ролята на търговските палати е да подпомагат търговските дейности и да предоставят възможности за развитието им, за идентифициране на партньорите от едната и другата страна на границата. Статистическите данни сочат, че България се намира на 12-о място сред вносителите в Румъния и обема на импорта е о 2,7 процента от общия внос в Румъния. Сравнение между първата половина на 2009 г и 2010 г. сочи, че вносът на български стоки в Румъния се е увеличил с 26 процента. В същото време износът към България е на 7-мо място, а делът в общия експорт е 3,6 процента. За същия период растежът на експорта от Румъния към България е 16 процента. Освен това в Констанца има 65 регистрирани фирми с български капитали, което е 0,2 процента от общия брой на фирмите, регистрирани в Констанца. През 2005 г. в румънския град е създаден клуб "Евро Добруджа", който има като членове 125 фирми. Основната цел на новия проект "Търговските палати на България и Румъния за трансгранично сътрудничество" е да се намери начини да дава услуги с добавена стойност в помощ на фирмите. Надяваме се да подпомогнем бизнеса и икономическия сектор на двата региона, каза главният секретар на ТПП в Добрич Герман Германов. Проектът се финансира по програмата за Трансгранично сътрудничество. Бюджетът му е в размер на 815 253 Евро. 85% от сумата е от Европейския фонд за регионално развитие, националното съфинансиране е 13%, а собственият финансов принос  на партньорите е в размер на 2%.
Предвижда се по проекта да бъдат създадени два центъра за икономическо коопериране - един в Добрич и един в Констанца, както и съвместно участие на фирми от двата региона в четири изложения с общи щандове. По проекта ще бъдат предоставяни маркетингови и консултантски услуги, ще се организира обмяна на опит и добри практики. Предвижда се и създаване на смесен международен консорциум в сектор икономика.
Конкретните цели на проекта са развитие на зона за коопериране, трансфер на ноу-хау, повишаване на заетоостта на млади хора и жени. В рамките на проекта са предвидени обмен на обучаеми, основно за ключови компетентности, за да могат да бъдат подпомагани млади хора за започване на собствен бизнес като намират партньори. В рамките на проектните дейности, ще се  изградят два центъра за икономическо коопериране, които ще бъдат разположени в Добрич и Констанца.
 


Сходни връзки

НОВ ШАНС ЗА ФИРМИТЕ ОТ ДОБРИЧ И КОНСТАНЦА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди