изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 14:15 EET
Съдът: Преместете 5-етажен блок с 2,60 метра    
Ред и сигурност

Жилищна кооперация във Велико Търново ще трябва да се измести с 2,60 м, за да бъде узаконена. Пететажният блок е изграден и след това са правени опити да бъде узаконен. Това става ясно от решение на Окръжния съд във Велико Търново, пише в. "Труд".



Според експертизите строежът на ул. “Христо Караминков” 28 е започнат три месеца преди да получи разрешителни от общината. За да не бъде стопиран обектът, проектът бил съгласуван с мъртъвци. Като доказателство на съдиите са предоставени дори снимки с гробовете на хората, до които са пращани преписки за съгласуване.

Решението на съда означава, че блокът трябва да бъде съборен като незаконен. От общинската администрация във Велико Търново започнаха проверка на случая.

Сагата около блока започва през 2002 г. За да се направи промяна на устройствения план на района, от общината изготвят уведомления до живеещите в него съгласно постановките на Закона за устройството на територията. Уведомленията обаче са адресирани до отдавна починали лица.
“Починалите няма как да обжалват разработката и така градежът става безпроблемен”, обяснява общинският съветник от БСП Мирко Робов.

Заради характерното разположение на улицата, независимо каква е застройката, тя трябва да бъде съгласувана с Националния институт за паметниците на културата (НИПК). Това обаче не е направено и живеещите в района започват да пишат жалби.
Регионалната Дирекция за национален строителен контрол (РДНСК) спира обекта със заповед от 22.07.2003 г.
 
Общината излиза със становище, че строежът не трябва да минава през съгласувателни процедури с НИПК. При проверката строителните инспектори констатирали отклонения от изискванията за носимост и антисеизмичност. Затова с решение от 7 май 2003 г. РДНСК анулира проекта. Открити са и нередности по височината и отстоянията от съседните сгради.

Главният архитект на общината обаче издава нови строителни разрешения. За това е сезирана Окръжна прокуратура, а ДНСК разпорежда нова проверка по случая с търсене на наказателна отговорност. Заповедта на кмета за одобряване на Работен устройствен план е обжалвана от съседите и не е влязла в сила. Предвид възраженията на жалбоподателите и обстоятелствата по преписката от РДНСК са категорични, че изпълнението на издадените строителни книжа трябва да бъде спряно. Започват дела, които се проточват с години.

Заради сложността на казуса и факта, че блокът вече е разпродаден, досега не са извършвани каквито и да било процедури по събаряне. Практически е невъзможно сградата да се измести с 2,60 метра, за да се спазят отстоянията. http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Съдът: Преместете 5-етажен блок с 2,60 метра | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди