изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 15:45 EEST
Физици осъществиха мечтата на Айнщайн    
По света Бон, Германия /КРОСС/ Абсолютно нов източник на светлина, представляващ „студен" кондензат от фотони, за първи път в историята успяха да разработят физиците от университета в Бон. До сега се смяташе, че фотоните-частици от електромагнитното излъчване, не могат да „се държат" като атоми от обикновено вещество. Ако фотонът изстине, той изчезва, а заедно с него изчезва и светлината. Но учените успяха да охладят и освен това да задържат фотоните в специално устройство.

А полученият източник на светлина може да бъде използван при разработката на принципно нови типове лазери или за многократно повишаване на ефективността на слънчевите панели, които са в основата на системата за преработка на светлината в електроенергия, съобщава Nature. Елементите, моделирани на базата на фотонните кондензати ще могат да изработват електричество дори и в мрачно време. Сега концентрирането на слънчева светлина при облачно време беше възможно само с помощта за оптически лупи.  Първите успешни експерименти, които принципно доказаха възможността за създаването на т.нар кондензат Бозе-Айнщайн бяха проведени от американските учени преди 15 години. Но тогава те успяха да кондензират само атоми на метали. За тези си опити американските физици получиха Нобелова награда за физика през 2001 година.
 


Сходни връзки

Физици осъществиха мечтата на Айнщайн | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди